
Balkan Ekspres Mateja Fišerja na poti k “južnfjužn”
LJUBLJANA Izšla je knjiga Balkan ekspres: kuharica z vonjem in okusom avtorja Mateja Fišerja (na fotografiji). Prekmurec, ki živi na Dunaju, je v zadnjih letih izdal že pet gastronomskih knjig, ob pričujoči še prekmursko-prleško trilogijo in knjigo o ostrigah. Ne gre zgolj za kuharice, njihovo dodano vrednost prinašajo zgodovinska in antropološka razsežnost, sočna in nekonvencionalna pripoved, odlična avtorska fotografija, kar je Fišerjev osnovni poklic, in domiselno oblikovanje. Na 260 straneh Fišer poveže okuse Balkana, pravzaprav nekdanje Jugoslavije in zgodovine njenih dežel, ki so jo krojile številne kulture, ki so tod pustile sled. “Vsi so s seboj nosili recepte, recepti pa so pripovedovali zgodbe,” pravi v jedrnatem uvodu h knjigi novinar Ervin Hladnik Milharčič. “To je knjiga receptov za prihajajoče generacije, za sedanje pa gre za obujanje spominov,” pa ocenjuje avtor. Dodaja, da je “nova balkanska kuharica” svojevrstna mešanica vplivov, zato jo označuje kot “južnfjužn”, ta koncept pa kot prihodnost domače kuhinje v državah ob Jadranu in na Balkanu ter kot odgovor na pretirano prehransko globalizacijo. Knjiga je razdeljena na deset poglavij, recepti pa so napisani uporabniku prijazno. Seveda potrebuje vsaj najosnovnejše znanje o opravilih v domači kuhinji. Knjigo je izdala ljubljanska založba Vida, uredila pa Valentina Smej Novak, ki ima s kuharskimi knjigami kar dolgo kilometrino.