15 odtenkov Istre za žrtve poletnih poplav

Drevi, na predvečer martinovega, bo nadvse živahno v Hiši refoška Vinakopra ob Šmarski cesti. Pripravljajo namreč dobrodelno martinovanje 15 vinarjev in predstavitev priložnostnega dobrodelnega vina 15 odtenkov Istre 2023, pod katerega je podpisanih kar 15 kleti.

Za martinovanja v Vinakopru v zadnjih letih iščejo sodobnejšo in 
manj konvencionalno podobo.
Za martinovanja v Vinakopru v zadnjih letih iščejo sodobnejšo in manj konvencionalno podobo. 

Refošk letošnjega letnika je v klet Vinakoper nedavno prineslo 14 vinarjev, glavni enolog Boštjan Zidar je dodal še njihovo vino in zaokrožil edinstveno zvrst 15 odtenkov Istre. Z vinom so napolnili 1000 steklenic, predstavili pa ga bodo nocoj na prireditvi v Hiši refoška v Kopru. V vinu je združen refošk iz kleti Mahnič, Bordon, Montis&Eko Laura, Dorjano&Robi Korenika, Korenika&Moškon, Krmac, Kralj, Zaro, Štule, Hreščak, Santomas, Markovič, Jogan, Rojac in Vinakoper. Celoten izkupiček od prodaje vina - steklenica bo stala 15 evrov - bo namenjen kot donacija za žrtve poplav.

“Ni lepšega izraza solidarnosti in podpore, kot ga ustvari sodelovanje. Navdušen sem nad odzivom istrskih vinarjev, kar štirinajst se jih je odzvalo naši ideji in z našo kletjo sodelovalo v tem izjemnem projektu petnajstih refoškov v eni steklenici,” pravi Borut Fakin, direktor Vinakoper. Ta klet sicer že dolga leta pripravlja izjemno uspešno dobrodelno akcijo licitacije vrhunskih vin, pri kateri gre izkupiček za pediatrični oddelek izolske bolnišnice. Letošnja licitacija francoskih sodčkov istrskih vin bo v začetku decembra v Portorožu.

“Ni lepšega izraza solidarnosti in podpore, kot ga ustvari sodelovanje.”

Borut Fakin

Vinakoper

V okviru današnjega martinovanja v Vinakopru se bodo s svojimi vini predstavile vse kleti, ki so prispevale svoj odtenek refoška, kar bo omogočilo precej natančen vpogled v aktualno pridelavo vin v slovenskem delu Istre. Poskrbljeno bo tudi za kulinarično spremljavo, posebna pozornost pa bo ob začetku prireditve namenjena kronanju nove vinske kraljice slovenske Istre. Okronana bo Neja Mihelj iz Prad, 18-letna dijakinja zadnjega letnika Biotehniške šole v Šempetru pri Gorici, ki bo v tej vlogi natančno po dveh letih nasledila Niko Glavina s posestva Santomas.

Za današnje martinovanje v Vinakopru, ki se začne ob 17. uri, so vstopnice po 25 evrov.


Najbolj brano