Kako narediti dober žur

Prirediti žur za rojstni dan, za srebrno poroko, za čakanje na polnoč, za službeno poslovitev, žur kar tako, NI kar tako. Če seveda želimo, da se na njem imajo lepo VSI.

Ksenija Benedetti
Ksenija Benedetti 

V šolah za menedžment bi vas učili, da mora imeti vsak (poslovni) dogodek nek svoj namen, nek cilj, ki ga po dogodku lahko tudi izmerite. Merilo za zasebni žur je gotovo to, kako prijetno so se počutili gostje in še posebej slavljenci. Metre, kilograme in vatle sicer priredi vsak človek zase. Zdravju koristno je, da se ne obremenjujete z merili drugih, ampak zaupate sebi, svojemu znanju in svojim čustvom. Zdravju koristno je tudi, da pridobite vsaj osnovno znanje, kako narediti dober žur. In da imate vsaj malo talenta za organizacijo. In da vam ni vseeno.

Recimo, da imate namen. Brez namena se verjetno ne bomo lotili ničesar, kar pa ne velja za spontane žure, ki znajo biti izvrstni in včasih prekašajo vse tiste z mikroskopskimi načrti. Po določitvi namena je dobrodošlo najprej razmisliti, koga na žur povabiti, in šele nato razmišljati o lokaciji. In ali povabiti v ednini, dvojini ali množini (z otroki). Sistem mora veljati enako za vse. Torej - če vabite v dvoje, vabite vse v dvoje. Koga povabiti, je lahko vprašanje “catch 22”, in neredko se zgodi, da je kdo, ki ni na spisku, užaljen. A nekje je treba potegniti črto, razen če najamete stadion in povabite celo mesto ali dve. Okej, listo ste sestavili, zadovoljni ste z njo. Sledijo ugibanja o številu gostov, ki bodo dejansko prišli. Ker vseh ne bo. Kakšen bo imel gripo, kakšna bo dobila menstruacijo, kakšni bodo morali na neodložljivo potovanje. Od vseh nalog je štetje gostov, ki naj bi prišli, najtežja naloga. Pri tem pomagata dve reči: da v vabilu prosite za potrditev do vsaj tri dni pred terminom in da dan pred žurom pošljete sms-opomnik in pokličete tiste, ki se vam niso javili. Pa kljub temu se še vedno kaj zgodi. Če je žur v obliki piknika ali s hladno toplim bifejem, par gostov gor ali dol ni vredno vaših skrbi. Če delate sedežni red, se bo treba malce bolj potruditi.

Žur uspe, ko so na njem dobrohotni ljudje, ki se znajo med seboj družiti in veseliti brez vihanja nosu in grdih misli. Ki se iskreno veselijo drug drugega. Ker za TO v bistvu gre.

Lokacija je odvisna od mnogih reči: zvrsti žura, števila povabljenih gostov, sredstev, ki jih imate na razpolago, ali ste snobi, ali hipiji, ali hipsterji, ali nič od tega, kaj je všeč slavljencu/slavljenki, kakšno hrano in pijačo želite ponuditi, ali želite glasbo, program, ples, košarko, motokros, obmetavanje s torto. Naj bo blizu kraja, iz katerega je največ gostov, naj parkirno mesto ne bo kot zadetek na loteriji, naj bo toplo pozimi, hladno poleti. Naj tam znajo z jedmi. In s pijačami. Naj imajo čist vece. In naj nikar ne bodo tečni, niti malo, da vas ne oplazi občutek, da vas kam priganjajo ali da vas imajo že poln kufer, ko še niti začeli niste. Vabilo. Papir? E-pošta? Sms? Klic? Mamin žur za 80 let je imel lična papirna vabila. Za Borisov žur za 80 (o katerem ni bil obveščen) sem uporabila samo sms. Oboje je danes okej. Papir diši po klasičnem, e-pošta in sms po sodobnem. Ne pišite predolgih tekstov, a ne pozabite na tri k: kaj, kdaj, kje. In telefonsko številko za potrditev ali opravičilo. In rok za oboje (ne čimprej, ampak do tegaintega dne).

Pri hrani in pijači naj vas vodi kvaliteta in ne kvantiteta, a če gostje lačni odidejo, to ni najboljše. Če se odločite za postrežbo na krožnikih z debelim robom in mini jamico, v kateri je kapljica najboljše omake, dva mini njoka in trije lističi trobentice, bodo zadovoljni le tisti, ki jim je blizu slow food in ki imajo razvite brbončice, da pri kapljici omake prepoznajo okus. Danes je med nami veliko vegetarijancev in veganov, morda kdo ne pije alkohola ali ne je solat. Če ste sami med “posebneži”, to sporočite gostiteljem. Včasih je težko zadostiti vsem, najti srednjo pot med željami gostov zna biti poseben izziv. Bodite na lokaciji vsaj kakšno uro prej v vlogi hudičevega odvetnika. Murphy kuka izza vsakega vogala, izpod miz in na karnisah zaves. Kar vam ušpiči, rešujte mirno, tudi s humorjem in predvsem brez drame. Sprejmite in pozdravite vsakega gosta, zahvalite se za darila, tudi če je to že tretji izvod enake knjige. Predstavite med seboj tiste, ki se ne poznajo. Ko žur steče, bi moralo biti vse delo že opravljeno.

In na koncu - prosim, ne sekirajte se. Žur uspe, ko so na njem dobrohotni ljudje, ki se znajo med seboj družiti in veseliti brez vihanja nosu in grdih misli. Ki se iskreno veselijo drug drugega. Ker za TO v bistvu gre. Ne za hrano, ne za to, kje je kdo sedel, ne za to, ali je bil program primeren ali ne. Pa srečno!


Najbolj brano