
Frnažarskemu krompirju se je težko upreti
Z Opekarskimi dnevi, letošnji so bili že deseti zapovrstjo, v Biljah ohranjajo spomin na dejavnost, ki je včasih dajala kruh skoraj vsaki družini v vasi. Etnološka prireditev je minuli vikend ponudila pester kulturno zabavni program, v slast pa je šel tudi frnažarski krompir, ki je prava kulinarična posebnost.
V Biljah je bilo v preteklosti življenje ljudi tesno povezano z obdelovanjem gline, ki jo je bilo v vasi in okolici na pretek. Ta dejavnost je pustila svoj pečat tudi v naravi, v opuščenih glinokopih. V sekciji za turizem Kulturno turističnega društva (KTD) Zarja Bilje so spoznali, da je opekarstvo kulturna dediščina in jo je vredno ohranjati za naslednje rodove. Tako so leta 2008, ob 110. obletnici Ljudske opekarne v Biljah, prvič organizirali Opekarske dneve in jih vsako leto bogatili. Izdelali so tudi replike opekarskega orodja, od lesenih modelov za izdelavo opečnih izdelkov do samokolnic in miz, posnet je bil film z izjavami opekarjev, izdani knjigi Revalorizacija Frnaže v Biljah in Zgodbe goriških opekarjev, dali so tudi pobudo za obnovo stare opekarne v Biljah z mogočnim dimnikom.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.