Dobra knjiga za srečno novo leto

Knjige, ki si zaslužijo postati božično-novoletni darovi, smo iskali le med letošnjimi. Pa smo vseeno imeli težave z izborom - izšlo je veliko raznovrstnega in dobrega, pa četudi se bralni kulturi in založniškemu trgu ne piše najbolje. Težko presodiš že, katero knjigo podariti bralcu, ki ga dobro poznaš, in nemogoče je svetovati takole na splošno. A poskusimo: priporočamo tri knjige, v katere je bilo vloženega veliko truda, kar se je obrestovalo.

Iz zapuščine Milka Matičetovega

Domače pravljice z domačini ilustracijami

Med pravljicami, izdanimi v iztekajočem se letu, najviše štrli antološka Tristo zajcev, s katero pri Mladinski knjigi praznujejo pomemben jubilej. Izdali so jo ob 100. obletnici rojstva našega pomembnega etnologa, raziskovalca in zbiratelja Milka Matičetovega (1919-2014) iz Koprive na Krasu.

Njegova primorska rojakinja in znanka Anja Štefan, je iz zapuščine izbrskala 44 slovenskih ljudskih pravljic. Dragocene plodove etnologovega večletnega predanega terenskega dela je pravljičarka tudi preoblekla v sodobnemu bralcu dostopnejši jezik.

Najbolj znane so seveda Zverinice iz Rezije, in tudi v novi knjigi beremo o treh botrah lisičicah, o rusici, grdinici in drugih, približno polovico knjige pa zapolnijo prvič objavljene pravljice.

Antologijo, ki je pred dnevi na knjižnem sejmu prejela eno od nagrad za najlepše oblikovane knjige, dobrodošlo obogatijo in popestrijo ilustracije Ančke Gošnik Godec, Jelke Godec Schmidt, Ane Zavadlav in Zvonka Čoha.AG

Nepogrešljive vigevageknjige

Prepovedani sad in drugo nujno branje

Morda je prva misel za knjižno darilo res bila Svetlana Makarovič, njena avtobiografija Luciferka (Beletrina) ali čudovite zbrane Pesmi muce potovke (Sanje). A, roko na srce, ta dragocen prostor je treba izkoristiti za knjige, ki niso nič manj zanimive, vendar so žarometi premalokrat vanje usmerjeni.

Knjige, ki jih izdaja VigeVageKnjige, mlada založba na srčni pogon, so brez dvoma dobra naložba. A čeprav bi morale biti te vrstice namenjene nadvse zanimivi zbirki Neustrašne 1&2 striparke Pénélope Bagieu, še čisto sveži seriji stripovskih vinjet o ženskah, ki so s svojim pogumom pustile pečat v času, se misel neprestano vrača k risoromanu Prepovedani sad, švedske striparke Liv Strömquist, ki je sicer leta 2018 izšel v prevodu Primorke Mite Pahor. Knjiga, ki o ženski seksualnosti in dobesedno o ženskem spolnem organu, o zablodah, tabujih in zmotah, spregovori duhovito, a obenem tehtno, podprto z zgodovinskimi dejstvi, je preprosto nujno branje tako za ženske kakor za moške. Je ena tistih knjig, ki bralca spremeni. MPG

Šund leta: Kingovo Tisto

Tisto je treba spoznati v knjigi

Kdor želi ljubitelju ali ljubiteljici srhljivk s knjigo prijetno skrajšati več dolgih zimskih večerov, najbrž ne useka mimo, če seže po romanu, ki mu je letos najboljšo reklamo delal drugi del hollywoodskega filma.

Knjigo It (Tisto) je mojster Stephen King objavil pred 33 leti in bila je najbolj prodajana knjiga leta 1986 v ZDA, za slovensko izdajo pa je zaslužen umetnostni zgodovinar Marko Košan, ljubitelj Kingove literature, ki je prevedel obsežen roman, izdan pri založbi Beletrina.

Knjiga, ki jo končno še pri nas lahko razglasimo za naj šund leta, je seveda neskončno boljša od filmov, tudi od starejšega televizijskega. Namesto cenenih strašljivih učinkov so tu poglobljeni liki, več je kulturnih referenc, pripoved je bolj razvejana ... In cena 34 evrov za dve zajetni knjigi (1366 strani) ni pretirana. AG


Najbolj brano