Poletje je pravi čas za žar, roštilj, gril ali barbeque.
Poletje je pravi čas za žar, roštilj, gril ali barbeque. Foto: Ivan Merljak

Barbeque in peka na žaru

Sobota

Letos vreme piknikom še ni bilo naklonjeno, a vsi pričakujemo, da bosta vsaj vroča meseca, ki sta pred nami, ponudila več vremensko stabilnih in suhih dni. Tedaj bo marsikateri oče privlekel na dan svoj žar, roštilj ali gril. Peka na prostem ima svoj čar. Toda - je tudi zdrava?

Za barbeque sem prvič slišala, ko se je pred leti mož vrnil iz Amerike. Seveda me je tudi nekoliko profesionalno zanimalo, kaj je jedel. Pri Slovencih v Clevelandu in Pittsburgu vse mogoče, tudi potico, v New Yorku pa pico in “barbekju”, kot je rekel. V pico sem sama večkrat ugriznila že v študentskih časih, toda kaj je ta njegov BBQ, kot mu rečejo Američani, veliki ljubitelji kratic?! Podoben je našemu žaru ali grilu, pa vendar barbie ali barby, kot mu tudi ljubkovalno rečejo, nikakor ni žar v našem pomenu besede. Kaj je potemtakem?

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.