Frtalja za šolarje iz Washingtona

Letošnji dan hrane so v Washingtonu obeležili s tradicionalnimi slovenskimi jedmi, ki so jih ponudili v 113 javnih šolah.

 Foto: Ambasada RS v Washingtonu
Foto: Ambasada RS v Washingtonu

WASHINGTON > V okviru projekta Kuhnapato, ki ga je županja mesta Washington Muriel Bowser na pobudo slovenske ambasade v Washingtonu v sodelovanju z DC Public School proglasila za Dan slovenske hrane, so v kuhinjah tamkajšnjih šol postregli s frtaljo za zajtrk, šelinko s polento za kosilo in solato s kuhanim mesom za popoldansko malico. S skupino otrok iz OŠ Šturje Ajdovščina, vključenih v projekt Kuhnapato, so nekaj tradicionalnih slovenskih jedi tudi v praksi približali otrokom Harriet Tubman Elementary School.

Na svečani jutranji proslavi o promociji Slovenije in njene tradicije na krožniku je prisotne nagovoril slovenski veleposlanik v Washingtonu dr. Božo Cerar, pozdrav v spodbudo je dodala ravnateljica šole, ki je prisotnim prebrala županjin razglas o dnevu slovenske hrane, ogledali pa so si tudi film o Sloveniji.

Učenke iz Ajdovščine Tanaja Odar, Urška Vidmar, Taša Ličen in Zala Gruntar ter mentorica Petra Ušaj so otrokom šole, ki je letos vključena v Embassy Adoption Program, predstavile nekaj zanimivosti posameznih slovenskih regij z njihovimi kulinaričnimi značilnostmi. Slovenske obroke so za šolarje Washingtona v sodelovanju z nutricionisti in projektom Kuhnapato pripravili Sodexo Magic Team in DC Central Kitchen. V ta namen so izdali tudi knjigo s 65 recepti slovenske prehranske tradicije, ki je dosegljiva v šolskih knjižnicah.

Šturke so z otroci uprizorile pravo malo kuharsko šolo, skupaj so pripravili z zeleno in zelišči polnjene bleke ter s sezonskim sadjem obložene polentine hribčke. Vse to so kasneje ponudili mlajšim in starejšim sošolcem kot predjed slovenskega kosila ali za poobedek.

Spletno uredništvo


Najbolj brano