
Žlikrofi so teknili tisočem gurmanov (FOTO)
Na prazniku idrijskih žlikrofov se niso izognili inovativnosti. Ob domači zaščiteni jedi so stregli in predstavljali še bratrance in vsa slovenska zaščitena živila v množici gastronomskih različic. Okrog pet tisoč obiskovalcev so zadovoljili z dobro tono polnjenih testenin.
Mladi organizatorji praznika idrijskih žlikrofov iz zavoda ID20 so s sobotno različico presegli regijski okvir gastronomskega dogodka. Strežbi zaščitene tradicionalne jedi so dodali sorodnike in vsa slovenska zaščitena živila in pridelke. Mojster Branko Podmenik je navdušil z jedmi iz zaščitenih živil. Prepričali so karnijski cjarsoni. Stregli so jih iz namenske prikolice GO!Pasta, ki bo v prid ohranjanju gastronomske dediščine potovala po Furlaniji in Goriški v času EPK. V ospredju so bili idrijski žlikrofi - zaščiteni in inovativni, razbremenjeni pravil. Mlado in staro so učili njihove zahtevne priprave: od krompirjevih kroglic do zavijanja v testo. Če naj bodo žlikrofi idrijski, je nujno upoštevati natančno prepisane postopke, sestavine in končno obliko. To zahtevata slovenska in evropska zaščita tradicionalnega ugleda. Ker je enajst domačih ponudnikov in gostujočih iz šova Masterchef krepko tono žlikrofov v želodce pospremilo s 35 različnimi omakami, je bila izbira za okrog 5000 obiskovalcev težka. Lovska društva so tekmovala v kuhanju najbolj idrijske omake - bakalce. Organizatorji so družinski praznik pospremili še z množico prireditev za vse generacije. Ob glasbeni ponudbi v Idriji seveda nikoli ne zanemarijo čipke. Tiskali so jih na majice in promovirali drugi veliki - čipkarski - praznik '25.