Prav vsako oljko je treba ujeti v mrežo.
Prav vsako oljko je treba ujeti v mrežo. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Oljke so, zdaj primanjkuje obiralcev

7. Val

Sezona obiranja oljk dobiva zagon, za konec tedna so v torklah najavljene precejšnje količine pridelka. Nekatere oljarne bodo delovale vse noči do ponedeljka.

Oljkarska sezona v primorskih oljčnikih bo konec tedna doživela prvi vrhunec. Številni se bodo lotili obiranja, najprej bodo na vrsti zgodnejše sorte in pa oljčniki, ki so slabše prenesli sušo. Sredi avgusta je zaradi suše kazalo na še eno katastrofalno letino, a so si oljke po dežju opomogle in se napihnile. Ne le po količini, tudi po kakovosti je letina nad pričakovanji, saj so številni domnevali, da bodo ovele oljke grenke in pikantne, zadnja poročila pa govorijo o dišečem in harmoničnem pridelku.

Sušno in vroče poletje je ustavilo tudi oljčno muho, največjega škodljivca v slovenskih oljčnikih, zato je malo oljk popikanih in načetih. Sicer pa letina ni enako obdarovala vseh oljkarjev: v nekaterih oljčnikih je pridelek obilen, v nekaterih ga skorajda ni. Strokovnjaki med razlogi omenjajo lege, starost oljk, sorto in namakanje oljk v sušnem delu leta.

Obilnejši pridelek pa vodi v nove zagate, saj oljkarji te dni hlastaje iščejo obiralce. Tisti, ki lahko zadevo rešijo v krogu družine in prijateljev, imajo pravzaprav srečo. Večji oljkarji, ki lovijo tudi optimalni čas obiranja, pa iščejo načine, kako dobiti dovolj delovne sile. Domačih ni, Bolgarov, Romunov in drugih pa je premalo.

Ko so oljke obrane, jih je treba pripraviti za prevoz v torklo.
Ko so oljke obrane, jih je treba pripraviti za prevoz v torklo.Tomaž Primožic/FPA
V slogi je moč  še kako velja pri obiranju oljk, ko so vsake pridne roke v oljčnikih dobrodošle.
V slogi je moč še kako velja pri obiranju oljk, ko so vsake pridne roke v oljčnikih dobrodošle. Tomaž Primožic/FPA
Boris Jenko je eden veteranov oljkarstva in še vedno v akciji.
Boris Jenko je eden veteranov oljkarstva in še vedno v akciji.Tomaž Primožic/FPA
Lep pridelek ni dovolj, potreben je tudi spreten in predan oljar.
Lep pridelek ni dovolj, potreben je tudi spreten in predan oljar.Tomaž Primožic/FPA
Nasadi oljk obkrožajo Koper z vseh strani.
Nasadi oljk obkrožajo Koper z vseh strani.Tomaž Primožic/FPA