Nova Gorica - mesto 12.000 vrtnic

Da se Novi Gorici reče tudi mesto vrtnic, ni naključje. Kar 12.000 jih raste v mestu, v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici pa se bohoti druga največja zbirka burbonk v Evropi. Nova Gorica ima vrtnico v grbu in njej posvečen festival.

Ko v vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici zadišijo burbonke, je v Novi Gorici čas za Festival vrtnic. Letošnji, 19. po vrsti, se je začel 26. aprila in do 19. maja ponuja kulturna, družabna in kulinarična doživetja. Ter seveda vrtnice. Začenši z burbonkami na vrtu samostana, kjer so člani Goriškega društva ljubiteljev vrtnic pred 21 leti posadili prve primerke, zdaj pa se vrt ponaša z drugo največjo zbirko zgodovinskih vrtnic burbonk na svetu, ki je vpisana v katalog evropskih rozarijev in je ena glavnih turističnih zanimivosti na Goriškem.

Pod vodstvom poznavalca Edija Prošta rozarij, pa tudi rožne nasade po Novi Gorici lahko do konca festivala spoznavajo tudi obiskovalci, jutri pa med drugim na kmetiji Marinič v briškem Vedrijanu organizirajo Dan med damaščankami.

Vrtnica je eden od najbolj prepoznavnih elementov Nove Gorice. Ta seveda ne bi bila poimenovana Mesto vrtnic, če v njej ne bi bilo toliko, no ja, vrtnic. Rožni nasadi so bili želja in ideja že pokojnega direktorja Komunale Žarka Boleta in so se sredi sedemdesetih let zelo razmahnili, saj naj bi v gredicah od Solkana do Šempetra raslo že kakšnih 15.000 vrtnic, Nova Gorica pa naj bi bila po pričevanjih mesto v Sloveniji z največ različnimi sortami. Zbirka vrtnic se dopolnjuje že 50 let. Po podatkih Komunale v nasadih v mestu danes raste približno 12.000 vrtnic. Največji in najdaljši nasad je v krožišču na Grčni (180 kvadratnih metrov z 850 vrtnicami sorte rotillia), drugi pa ob ulici Tolminskih puntarjev, ki se podaljšuje v pas pred KS Nova Gorica, kjer je posajenih 700 vrtnic sorte maxi vita.


Najbolj brano