Milan Kučan: “Rezultat evropskih volitev je trenutek streznitve”

V Reporter Magazinu so objavili daljši pogovor s prvim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom (83). V njem obuja spomin na čas nastajanja države, spregovoril pa je tudi o prihodnosti EU in vlogi Slovenije v njej. Objavljamo kratek izsek iz intervjuja.

Politika pri nas je še vedno razdeljena, kar niti ni nekaj nenavadnega, v tem nismo unikum na svetu. Zanimivo pa je, da imajo na desni strani že 30 let istega glavnega igralca, na levi strani pa se na vsakih volitvah pojavi kakšen nov obraz. Koliko časa bo to trajalo? Ali potrebujemo nove stranke?

“To je pomembno slovensko vprašanje. Kadar gre za resne politične interese, se na desni strani postroji vsa vojska in tako tudi deluje, na levi strani pa je skoraj uzakonjen princip nesodelovanja in medsebojne konkurence, tekmovanja egov, vse v prepričanju, da je vsakdo najpametnejši, samo on, in na tej podlagi nastajajo potem nove stranke. Tudi pri evropskih volitvah so se pojavile nove liste, ki naj bi bile tudi že zametki novih strank. Ne vidim potrebe, da bi se tudi levi politični prostor konsolidiral skozi monopol ene stranke, vidim pa veliko potrebo po sodelovanju, kadar gre za ključna, zlasti razvojna vprašanja.

Denimo to, da se poenotijo okoli zelene paradigme, torej ne samo znotraj ene zelene stranke, ampak tudi med strankami, ki v naslovu nimajo te opredelitve. Ali da se poenotijo glede socialnih razlik in socialnih programov, o tem, koliko naj se Slovenija razvija kot industrializirana država in kakšne tipe industrij lahko razvija glede na intelektualne ter druge potencialne in okoljske možnosti, kakšna naj bo energetska, pa prometna infrastruktura Slovenije kot prehodne države, predvsem kaj hoče z železnico, in tako naprej. To so vprašanja, okoli katerih bi se morali poenotiti celo med levim in desnim polom, ne le znotraj levega, kjer dostikrat ni pripravljenosti poslušati se in pogovarjati. Skratka, kot je na eni strani škodljiva monopolizacija, je na levi strani škodljiva parcelizacija, če jo tako imenujem.”

Ali vlada Roberta Goloba še uživa vaše zaupanje? Ali pričakujete, da bo aktualnega premierja po naslednjih volitvah spet zamenjal neki nov obraz ali pa se bo na oblast vrnil Janez Janša?

“No, predsednik vlade je optimist in pravi, da bo imel še en mandat ...”

Kaj pa vi menite?

“Če sprejemam njegov optimizem, bi rekel, da mora nekaj več narediti, da bo ta optimizem utemeljen. Po prvih korakih ali ukrepanjih, ko mogoče niso v celoti zaobjeli teže položaja, v katerem je vlada prevzela svojo funkcijo, so ugotovili, da so problemi veliko težji, zahtevnejši, da ni mogoče o reformah kar naprej govoriti kot o željah, pa da na zahtevnih področjih, kot je npr. zdravstvo, ki ga postavljajo kot prioriteto, ni mogoče čez noč spremeniti stvari, ki so bile dolgo zanemarjene, ampak je potrebno ohranjati tisto, kar je dobrega in na tem graditi novo.

Zdravstvo je aktualno in gotovo kratkoročna prioriteta, ampak dolgoročno, z vidika interesov Slovenije, je vendarle najpomembnejše znanje, izobraževalni sistem in znanost. Težave v šolstvu so velike in se bodo še poglobile. Zdi se mi, da bi bilo treba vrsti red prioritet dolgoročno natančno določiti, kajti če je jasen cilj, potem je tudi veliko lažje razpravljati o poteh, kako do tega cilja priti. Če pa najprej razpravljaš o poteh, potem težko na koncu tudi vidiš, kakšen naj bi bil cilj. Mislim, da je rezultat evropskih volitev trenutek streznitve tudi za vladajočo koalicijo. Tega rezultata ne bi niti precenjeval, ker je treba pogledati tudi, kako se je slovensko volilno telo opredeljevalo na referendumih. To pokaže, da v Sloveniji ni velikega nihaja v desno, če sploh. Vsekakor tega rezultata tudi ne bi podcenjeval. To je vsekakor trenutek za resen premislek.”

(Več v novi številki Reporter Magazina)


Najbolj brano