
Iz upora nad enolično hrano v menzi se je rodila - pašteta
Ko so leta 1963 v izolskem Delamarisu poleg priljubljenih juh argo začeli izdelovati še kokošjo pašteto, si najbrž niso mislili, da bo njihova ideja, kam s kokošjim mesom, ki so se ga delavci v tovarniških menzah že povsem naveličali, padla na tako plodna tla. Pašteta argeta, ki jo v pomembni meri še vedno izdelujejo iz kokoši in ji ne dodajajo konzervansov, je po več kot pol stoletja najbolj prodajan namaz ne le pri nas, ampak je vodilna pašteta v regiji bivše Jugoslavije, na kruh pa jo radi mažejo še v Švici, Avstriji, Nemčiji in od leta 2017 tudi v ZDA, skupno pa kar v 28 državah. Danes je argeta poleg barcaffeja najbolj prepoznavna blagovna znamka Droge Kolinske, ki pa ni več v slovenski, ampak v hrvaški lasti.
Da so v Delamarisu začeli izdelovati tudi kokošjo pašteto, ima največ zaslug nekdanji tehnični direktor v podjetju, inženir Jože Jamšek iz Portoroža, ki zgodbo o nastanku paštete rad podnaslovi tudi “Zgodba o tem, kako so politiki hoteli umakniti uspešnega direktorja Delamarisa Franca Kara”.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.