“S prehrano si ne smemo preveč zakomplicirati življenja,” opozarja dr. Igor Pravst.
“S prehrano si ne smemo preveč zakomplicirati življenja,” opozarja dr. Igor Pravst. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Dr. Igor Pravst: “Ljudi spodbujamo, naj čim več hrane pripravijo sami, iz osnovnih sestavin”

7. Val

Prehranske afere, kot je ta z etilen oksidom, včasih pritegnejo preveč pozornosti in povzročijo, da ostanejo neopažena druga, bolj resna tveganja, ki jih prinaša nezdravo prehranjevanje. Med resnimi tveganji je previsoka poraba sladkorja, soli in maščob, opozarja dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. V prehrani Slovencev manjkajo predvsem zelenjava, sadje in polnozrnati izdelki.

Zdaj so aktualni odpoklici živil, v katerih so bile najdene sledi etilen oksida. Kaj opažate, ko se pojavijo takšne afere? Postanejo ljudje po takšnih dogodkih bolj pozorni na to, kaj jedo?

“Prebivalci smo vse bolj pozorni, kakšna je naša hrana, zato so novice o varnostnih tveganjih na tem področju zelo odmevne. Pri tem se lahko zgodi, da nekatera manjša tveganja zaradi medijske odmevnosti postanejo veliko bolj opažena kot kakšna celo bolj pomembna tveganja, ki se jih večina ne zaveda. Pri odpoklicih zaradi etilen oksida se moramo zavedati, da se je ta snov znašla v živilih brez vednosti proizvajalcev, potem ko so pri proizvodnji uporabili kontaminirano sestavino. V večino odpoklicanih živil je etilen oksid prišel preko dovoljenega aditiva, gumija rožičevca. Ker je šlo za nepričakovano onesnaževalo, njegova prisotnost ni bila kontrolirana. Ker so onesnaženja nizka, so tveganja za prebivalce sicer zelo majhna, je pa pravilno, da se ugotovljen problem ustrezno razreši. Žal takšni primeri omejujejo zaupanje prebivalcev v varnost živil, vendar pa jih moramo sprejeti kot nekaj, kar na dolgi rok izboljšuje prehransko varnost. Pokazalo se je, da so na področju zagotavljanja varnosti hrane potrebne dodatne izboljšave, predvsem pa, da se je pri kontroli kakovosti smotrno usmerjati tudi na tvegane snovi, ki se izven Evropske unije še vedno uporabljajo pri proizvodnji živil.”

“Pokazalo se je, da so na področju zagotavljanja varnosti hrane potrebne dodatne izboljšave, predvsem pa, da se je pri kontroli kakovosti smotrno usmerjati tudi na tvegane snovi, ki se izven Evropske unije še vedno uporabljajo pri proizvodnji živil.”

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.