V Mestni vrtnariji na Škocjanu je zaživel urbani učni čebelnjak Marjetice Koper

Marjetica Koper deluje kot družbeno odgovorno podjetje v svoji okolici že vrsto let. V letu 2022 smo se zato odločili za projekt postavitve učnega čebelnjaka. Gre za nadgradnjo projektov zasaditve medonosnih rastlin, v sodelovanju z MOK in Obalnim čebelarskim društvom Koper, kjer se vsako leto na javnih površinah zasadi večje število medonosnih dreves in grmičevja.

Naš urbani učni čebelnjak STEP CLOSER je plod slovenskega znanja in izvedbe. Idejna zasnova učnega čebelnjaka »Step closer« je nastala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Mihe Dešmana, ter ob pomoči tehniške sodelavke Vlatke Ljubanović. Avtorice projekta so bile Staša Gašić, Bernarda Rijavec, Teja Kralj, Marisa Grnjak, ter Ines Hidič. Strokovno svetovanje pri snovanju idejnih zasnov pa so podali dr. Jože Bavcon (Botanični vrt Univerze v Ljubljani), mag. Blanka Ravnjak (Botanični vrt Univerze v Ljubljani), ter prof. dr. Janko Božič (Biotehniška fakulteta UL) in Gorazd Trušnovec. Izdelavo lesene konstrukcije čebelnjaka smo zaupali mizarju Jožetu Štucinu iz Cerknega, čebelje panje pa nam je dobavilo družinsko podjetje B&S Budija iz Lendave. Seveda pa so v 8 AŽ panjih naseljene s pomočjo Obalnega čebelarskega društva Koper, naše kranjske sivke, katere so avtohtona čebelja vrsta. Čebelarji tega društva skrbijo tudi za optimalne razmere, ter zdravje čebel.

Paviljon je sestavljen iz dveh delov, prostora za opazovalce in prostora za čebele ter delo z njimi. Enoti ločuje steklena pregrada, ki obiskovalcem omogoča varen bližnji pogled na delovanje znotraj čebelnjaka. Lesena konstrukcija paviljona je zgrajena iz slovenskega macesna in postavljena na betonske podstavke. Na notranji strani je zaprta z deskami, na zunaj pa je viden ritem stebrov. Med konstrukcijo sta brez dodatnih profilov vstavljena dva večja kosa kaljenega stekla. Dvignjena lesena greda omogoča ustrezno prezračevanje, za skrb pred pregrevanjem od zgoraj je izvedena ravna zelena streha. Panji so dvignjeni na ustrezno delovno višino, pod in nad njimi je prostor za orodje in opremo. V okolici čebelnjaka so strokovne službe Mestne vrtnarije Marjetice Koper po nasvetih dr. Jožeta Bavcona zasadile različne medovite rastline, s tem pa čebelam uredile zanje idealen življenjski prostor.

Čebelnjak pa ne bo služil le kot prijeten dom čebelam, ampak tudi kot učilnica, v kateri si bodo učenke in učenci in ostala zainteresirana javnost, lahko pobliže ogledali delo čebel, čebelarji Obalnega čebelarskega društva Koper pa bodo strokovno in nazorno predstavili dejavnost čebelarstva.

Davor Briševac direktor Marjetice Koper : »S sajenjem medovitih rastlin prispevamo k ohranjanju čebel in še pomembnejše, ohranjanju ravnotežja in biodiverzitete v naravi. Čebele in drugi opraševalci so dober pokazatelj razmer v našem okolju. Njihova prisotnost, odsotnost oziroma številčnost nam sporoča, kdaj se z okoljem nekaj dogaja in ali je treba ukrepati. Iz tega razloga so ključnega pomena za naravo«.


Najbolj brano