Nordest Cosmetici iz Furlanije-Julijske krajine navdušuje s kozmetiko za vinsko terapijo in trajnostno modo

V zadnjih letih veliko slišimo o trajnostni in “zeleni” ekonomiji ter krožnem gospodarstvu. V zadnjem desetletju je pristop h krožni ekonomiji, ki podaljšuje življenjsko dobo materialnih dobrih, močno izzival obstoječe gospodarstvo in postal pomemben izziv za doseganje bolj trajnostnega razvoja po vsem svetu.

Pokrajina, ki daje sestavinam kozmetike poseben značaj

Osrednja ideja podjetja Nordest Cosmetici je vključevanje lokalnih sestavin iz kmetijske pokrajine Collio v kozmetiko za dnevno nego obraza. Ekološko oljčno olje in ostanki predelave grozdja (koščice iz rdečega grozdja Terrano) imajo izredno koristne učinke na kožo. Prav tako želijo izpostaviti nekatere avtohtone rastlinske vrste, ki predstavljajo srce rastlinstva te kraške pokrajine. To je Žajbelj ali »Salvia officinalis«, po katerem so poimenovane čudovite panoramske poti »Tiziana Weiss« in pot »Salvia«. Sem spada tudi Navadna potonika ("Paeonia officinalis"), ki je zgodovinski simbol Botaničnega vrta Carsiana, in ga trenutno tudi obnavljajo.

Furlanija-Julijska krajina je regija za katero je značilna izredna pokrajinska, kulturna in rastlinska raznolikost. Poleg Jadranskega morja jo obkrožajo gričevnati predeli (Collio), visoke kraške planote in gorovja (Karnijske in Julijske Alpe, Furlanski Dolomiti). Zanjo je značilna tudi izpostavljenost burji. Na visokih planotah od Gorice pa vse do Slovenije in Istre je značilna rdeča zemlja, barva pa je posledica prisotnosti mineralov železovega oksida in hidroksida, hematita, mangana, apnenca in drugih elementov. Ta vrsta tal daje poseben značaj lokalnim kmetijskim pridelkom, še posebej vinu in oljčnemu olju. Ti vrhunski sestavini sta del linije Foli-AGE, ki je poimenovana po jesenskem obdobju zorenja in trgatve teh pridelkov.

Lokalno partnerstvo za sestavine vrhunske kakovosti

V zadnjih letih se veliko govori o trajnostni in “zeleni” ekonomiji ter krožnem gospodarstvu. V zadnjem desetletju je pristop h krožni ekonomiji, ki podaljšuje življenjsko dobo materialnih dobrih, močno izzival obstoječe gospodarstvo in postal pomemben izziv za doseganje bolj trajnostnega razvoja po vsem svetu.

Poleg ponovne uporabe lokalnih sestavin ima razvoj izdelkov Nordest Cosmetici še en zelo pomemben cilj. Pokrajini želimo dodati vrednost z uporabo surovin, pridobljenih iz odličnega lokalnega kmetijsko-živilskega sektorja (vino in oljke), ki jih vključujejo v kozmetiko skupaj z nekaterimi vrstami rastlin, ki so značilne za regijo in vsebujejo aktivne sestavine, koristne za kožo.

Partner v našem projektu je kmetija Castelvecchio iz Sagrada pri Gorici, ki je podprla kozmetično blagovno znamko z zagotavljanjem koščic dragocenega rdečega vina »Terrano« in odličnega ekološkega ekstra deviškega oljčnega olja.

Koščice, ki ostanejo od grozdja ob različnih postopkih pri proizvodnji vina, še vedno vsebujejo izredno pomembne polifenole z antioksidativnimi lastnostmi. Najbolj znan med njimi je Resveratrol, ki pomaga pri zaščiti kože pred poškodbami zaradi fotostaranja in izboljša njen videz zaradi različnih stresnih pogojev in onesnaženja.

Oljčno olje vsebuje tudi ogljikovodike, ki vsebujejo skvalen, ki je naravna sestavina človeškega sebuma. Ščiti kožo pred škodljivimi učinki ultravijoličnih žarkov in ima antioksidativne lastnosti. V kozmetiki se uporablja kot sestavine proti staranju, vsebine vlažilne in pomirjujoče sestavine ter obnavlja normalno lipidno plast kože.

V ekstra deviškem oljčnem olju najdemo tudi vitamin E (tokoferol), ki ga imenujemo vitamin lepote, skupaj s karotenoidi in vitaminom A pa spodbujajo sintezo kolagena in tvorbo novih celic. Vsi skupaj pa prispevajo k elastični in zdravi koži.

Seveda smo v linijo Foli-AGE vključili tudi vse pomembne podporne snovi in najnovejše dermatološke aktivne sestavine, kot so hialuronska kislina različnih molekulskih tež, biomimetični peptidi, matične celice jablane ter aktivne sestavine rastlin, npr. granatno jabolko, slez, pljučnik in druge.

Kako vsaka od sestavin prispeva k boljšemu videzu kože?

Hialuronska kislina je običajno prisotna v človeškem telesu in koži, vendar se njena količina z leti zmanjšuje. Obstajata t.i. nizka in visoka molekulska masa, prva deluje globoko, da koži čvrstost in elastičnost, druga ostane na površini z učinkom napenjanja in zagotavlja hidracijo (zadržuje vodo).

Biomimetični peptidi so zaporedja aminokislin z različnimi biološkimi funkcijami, ki lahko posnemajo in nadomestijo tiste, ki so prisotni v koži, a se z leti zmanjšujejo. Na primer, lahko delujejo kot sporočila in spodbujajo novo tvorbo kolagena ter predvsem imajo podoben učinek kot botoks, zaradi česar so danes zelo priljubljeni.

V formuli smo uporabili palmitoil heksapeptid-19, ki s takojšnjim mikro-relaksacijskim delovanjem zgladi drobne gubice in upočasni njihovo nastajanje. Poleg tega pa zmanjšuje tudi prekomerno napenjanje kože pri mimiki obraza, ter podaljšuje obdobje med nanašanjem botulinske toksine in nadaljnimi postopki.

Matične celice jablane so nediferencirane celice, torej še niso specializirane za določeno funkcijo. Vsebujejo dejavnike za epidermalno rast, primerljive s človeškimi, ki se uporabljajo v kozmetiki za spodbujanje rasti in obnavljanje zdravja tkiva. Koristne so v trkologiji in pri postopkih pomlajevanja kože.

Foli-AGE linija je hipoalergena in dermatološko preizkušena

Linija Foli-AGE vključuje šest izdelkov: čistilno mleko, tonik, mikro-piling, kremo za obraz proti staranju, serum za lifting kože okoli oči in serum za lifting obraza. Primerna je za zrelo, suho in občutljivo kožo, saj so uporabljene hipoalergene dišave, medtem ko so nekateri izdelki, na primer serumi, brez vonja. Linija je preizkušena na prisotnost niklja, kroma in kobalta, ne vsebuje parabenov, je dermatološko preizkušena in v celoti narejena v Italiji. Primarna embalaža je iz stekla in reciklirane plastike.

Podjetje je za svoje izdelke pridobilo tudi mednarodni certifikat VeganOK (izdelki ne vsebujejo surovin živalskega izvora), medtem ko ima zunanja embalaža, kartonska škatla, certifikat FSC (Forest Stewardship Council), ki potrjuje odgovorno upravljanje gozdarskih virov s strani proizvajalca, posebej izbranega zaradi zelene filozofije in ekološke trajnosti pri pridobivanju in obdelavi lesa in papirja. V podjetju so se nedavno začeli ukvarjati tudi z ekološko trajno modo in so v spletni trgovini odprli oddelek za dodatke. V ponudbi so šali iz tkanin, pridobljenih iz recikliranih odpadkov, zlasti iz plastike steklenic za vodo. Toda to ni vse, preverite na Nordest Cosmetici.


Najbolj brano