Zmagali so zavezniki in sonce (foto)

S srečanjem zaveznikov in Rdeče armade pri Labi aprila 1945 se je skoraj končala druga svetovna vojna, to srečanje so uprizorili tudi včeraj za zaključek in hkrati vrhunec enajstega Festivala vojaške zgodovine v Pivki. Ta je kljub sobotnemu dežju privabil približno 5000 obiskovalcev.

Na prizorišče so se pripeljali s tanki, puške so streljale slepe 
naboje, za močnejše eksplozije in dim so poskrbeli pirotehniki.  Foto: Helena Race
Na prizorišče so se pripeljali s tanki, puške so streljale slepe naboje, za močnejše eksplozije in dim so poskrbeli pirotehniki.  Foto: Helena Race

PIVKA > Festival vojaške zgodovine je vsako leto vrhunec sezone v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Tako je bilo tudi letos, ko so z več kot 30.000 obiskovalci zabeležili za kar 20 odstotkov boljši obisk kot lani. V soboto in včeraj so tej številki dodali še 5000. “Kljub slabemu vremenu je prišlo izredno veliko ljudi. Zelo smo zadovoljni, videti je, da so zadovoljni tudi obiskovalci,” je včeraj popoldne, ko je sonce vendarle zmagalo v bitki z oblaki, dejal Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine.

Lani, ko je bil festival prav tako deževen, je v muzejski trgovini zmanjkalo vojaških pelerin, zato so se letos bolje založili. “Na srečo nam je šlo v nedeljo vreme na roko, tako da nismo vseh prodali,” je zadovoljen ugotovil Boštjančič.

Eksplozije, dim, tanki ...

Spopad pri Labi je tako minil v soncu. Izza dreves v ozadju prizorišča je bilo videti številne strele, nemški vojaki so pribežali in se skrili v bližini postojanke, ki so jo postavili pri mostu čez Labo. A z ene strani so nanje pritisnili zavezniki, z druge Rdeča armada - vsak s svojim tankom. Kmalu nato se je druga svetovna vojna končala. “Za to uprizoritev smo se odločili, ker v njej lahko prikažemo največ vojaške tehnike, ki jo imamo v parku. Poleg tega je srečanje na Labi v zgodovinskem spominu vedno označevalo mir in sožitje. To je bil vesel trenutek, ko so bili vsi prepričani, da se je končala zadnja vojna in da ji bo sledil stoletni mir. Žal je kmalu sledila hladna vojna ...” opisuje Boštjančič.

“Ne bi mogel reči točno, koliko je bilo vseh eksplozij, mogoče tisoč. Devet pa je bilo večjih, takšnih, ki so jih povzročili tanki in havbice,” je po bitki povedal Peter Šajn iz celjskega podjetja Piroplanet, ki je za posebne zvočne in dimne učinke v bitkah v Parku vojaške zgodovine poskrbel že tretjič.

Veliko pa so streljali tudi udeleženci spopadov, Američani, Nemci, Rusi, v zaledju, kjer so bili predstavljeni vojaški tabori, pa tudi partizani. “Kakih 50 sem jih ustrelil,” je povedal možakar, ki je sicer nastopal v vlogi kuharja. Govoril je o slepih nabojih, od katerih vsak stane približno en evro.

Vojaška oprema ni poceni

Vsi udeleženci prikaza vojaškega spopada so zgodovinski navdušenci, ki sami poskrbijo za svojo uniformo in opremo. V Pivko so prišli iz vse Slovenije, pa tudi Hrvaške. “Prihajam iz Zagreba, kolega pa iz Medulina in Splita. Eni smo zavezniki, drugi Nemci. Vsak je iz svojega kluba, prikazujemo pa tematiko druge svetovne vojne. Opremo kupimo v specializiranih trgovinah. Uniforma pa stane - odvisno od kakovosti - od 700 do 1000 evrov. Ta, ki jo nosim, skupaj z opremo in orožjem, pa približno 1300 evrov,” je povedal Marko Pipunić iz Zagreba. Oborožen je bil z “airsoft” puško, repliko vojaške puške, ki strelja majhne plastične kroglice, podobne tistim za paintball.

Bolj glasna je bila puška, ki jo je nosil Edi iz Kopra. “Orožje je deaktivirano, streljamo slepe naboje, ki niso nevarni. Veliko pa je povpraševanje po praznih tulcih, ki jih želijo otroci. Razdelili smo jim tudi kopije ruskih rubljev, da jih bodo imeli za spomin,” je povedal udeleženec ruske strani. Kako pa je pristal pri Rdeči armadi? “Povabil me je sodelavec. On je bil že prej član ameriške enote in me je povabil v bitko za Berlin 1945, ki je bila tu pred dvema letoma. Potem smo spraševali ruske in ameriške predstavnike, ki so se je udeležili, kdo nam lahko pomaga pri nabavi opreme, in Rusi so bolj sodelovali,” je opisal začetke svojega zanimanja.

V sklopu Festivala vojaške zgodovine so v Pivki odprli tudi depoje treh nacionalnih muzejev (Tehniškega muzeja, Muzeja novejše zgodovine in Narodnega muzeja), ki si jih je bilo delno mogoče tudi ogledati. Poleg tega so dokončali z obnovo nemške vojaške lokomotive in dveh vagonov, ki so odslej na ogled za stavbo Komande. Veliko zanimanje obiskovalcev pa so požele tudi vse stalne in priložnostne zbirke in razstave. HELENA RACE


Najbolj brano