Učitelj sabljanja Tomaža Domiclja

V dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah, poimenovani po prvem slovenskem olimpioniku, je na ogled razstava o slovenskih nosilcih olimpijskih medalj. Rudolf Cvetko ima na njej častno mesto.

Odprtje razstave sta počastila tudi Aleksander Cvetko (levo) in Miroslav Cerar, ki je osvojil tri olimpijske medalje. Foto: Bogdan Macarol
Odprtje razstave sta počastila tudi Aleksander Cvetko (levo) in Miroslav Cerar, ki je osvojil tri olimpijske medalje. Foto: Bogdan Macarol

SENOŽEČE > Od leta 1896, ko so obudili novodobne olimpijske igre, so Slovenci pod zastavami različnih držav dosegli vidne uvrstitve in medalje. O tem govori razstava Slovenci - olimpijski medalisti, ki jo je pripravil Slovenski olimpijski komite, KUD Pepca Čehovin Tatjana iz Senožeč pa v torek zvečer postavil v preddverju dvorane, imenovane po Rudolfu Cvetku.

Poleg originalnih športnih in olimpijskih znamk in značk veliko pozornost vzbujajo kopije olimpijskih medalj. Te dokazujejo, da je slovenski šport po številu osvojenih medalj na prebivalca svetovni fenomen. V dresu Jugoslavije je bilo od skupno 1600 nastopov kar 372 slovenskih športnikov in športnic, ki so osvojili 24 medalj. Medalje nabirajo tudi po osamosvojitvi, razstava pa osvetljuje še dosežke naših rojakov pod nekdanjo Avstrijo in Italijo.

Na častnem mestu je Rudolf Cvetko, ki se je rodil leta 1880 v Senožečah, umrl pa leta 1977 v Ljubljani. Bil je prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo, ko je leta 1912 v Stockholmu kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebro. A njegov uspeh je ostal zamolčan, ker je osvojil medaljo v avstrijski reprezentanci in ker sabljanje ni bilo“ugleden” šport. Kot sabljaški učitelj je kasneje vzgojil vrsto sabljačev, med drugim je v ta šport uvajal slovenskega kantavtorja Tomaža Domiclja.

“Športna stroka se mu je za njegove zasluge zahvalila z mnogimi priznanji, med drugim z Bloudkovo nagrado. Javno pa se je njegovo ime začelo pogosteje omenjati šele v 80. letih,” je povedal Jože Podpečnik, kustos Narodnega muzeja Slovenije, kjer je na ogled stalna Cvetkova športna zbirka.

“Vsi Rudolfovi svojci smo hvaležni Senožejcem, da so ga že postavili na častno mesto - s kipom leta 2000, lani z dvorano in zdaj s to razstavo,” je izpostavil njegov vnuk Aleksander Cvetko.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano