Kras, Brkini in Čičarija so adut

Skupaj razvijati in promovirati Kras in Brkine kot enotno, zeleno turistično destinacijo je zaveza, ki so si jo s podpisom listine včeraj zadali županje in župani sežanske, divaške, komenske in hrpeljsko-kozinske občine. Občine so tudi že začele aktivnosti za pridobitev znaka Green Destination.

Kraško-brkinski županji in župana so se včeraj s podpisom 
zelene politike zavezali, da bodo skupaj turistično razvijali in 
promovirali Kras kot enotno destinacijo.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Kraško-brkinski županji in župana so se včeraj s podpisom zelene politike zavezali, da bodo skupaj turistično razvijali in promovirali Kras kot enotno destinacijo.  Foto: Lea Kalc Furlanič

MATAVUN > “Podpis te listine je pomemben, saj je turizem glavni motor gospodarstva na Krasu. Kras je posebnost, ki jo moramo izkoristiti, naše štiri občine imajo vse danosti, da pridobimo znak slovenske zelene destinacije,” je ob podpisu zaveze k trajnostnemu delovanju na področju turizma ter promocije Krasa in Brkinov izpostavil komenski župan Marko Bandelli.

Združevanje občin za razvoj destinacije je še posebno pomembno za male občine, je poudarila divaška županja Alenka Štrucl Dovgan:“Za našo občino je zelo pomembno, da smo združeni, da Kras deluje kot celota, kot ena turistična destinacija. Če si združen, lahko veliko več dosežeš, kot če si sam. Če nastopamo skupaj na ministrstvih, denimo, smo lahko bolj uspešni, močni, imamo več možnosti za pridobitev denarja.”

Hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek pa ocenjuje, da sta Kras in Brkini območji, ki se dopolnjujeta, ki sta bili vedno povezani, “zato je ta skupni brend, naša občina namreč leži na stičišču treh svetov - Krasa, Brkinov in Čičarije, naš največji adut, ki ga je treba dobro promovirati in ima ogromno možnosti za razvoj turizma.”

V začetku leta so vse štiri kraško-brkinske občine izpolnile pogoje za vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma, zdaj si bodo znotraj tega naziva prizadevale pridobiti znak zelenih destinacij (Green Destination), kar je višja kategorija. Pogoj zanjo je včerajšnji podpis listine. Prijave zanj bodo oddale do konca leta, je pojasnila koordinatorka projekta Green Destination za občine Astrid Prašnikar. “Da se bodo skupaj potegovale za pridobitev znaka, je korak k skupni turistični strategiji. Ministrstvo za gospodarstvo spodbuja te aktivnosti, tudi povrne denar za svetovanja, če tako oceni,” je še dodala Prašnikarjeva.

Za Občino Sežana ta znak ne bo prvi, pravi župan Davorin Terčon, saj je nosilka že nekaj podobnih znakov. “Na podlagi tega lahko še dodatno promoviramo Kras. Želimo delati v smeri zelenega, trajnostnega razvoja turizma, ki je sicer podvržen velikim vplivom. Na matičnem Krasu sicer župani že delujemo povezano, saj smo podpisali sporazum za projekt Geopark, ki vključuje različne dejavnosti, namenjene prepoznavnosti Krasa.”

Slovenska turistična organizacija pa znotraj zelene sheme podeljuje tudi znake parkom (Green Parks, pred kratkim so ga prejele Škocjanske jame) in zasebnikom (Grren Accomodation, prejel ga je butični hotel St. Daniel iz Hruševice). Vse štiri občine že delujejo povezano, saj se bodo v kratkem skupaj prijavile na enega od projektov LAS-a s področja turizma.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano