Kras bo za martinovo zaživel

Za martinovo, osrednje dogajanje na Krasu, ki bo to soboto, bo svoja vrata odprlo kar 20 vinskih kleti od Sežane pa vse do Škrbine. A dan bo ponudil veliko več, obljubljajo organizatorji - sežanskemu Zavodu Štip se letos pridružuje tudi komenska občina: poleg kulinaričnih in vinskih užitkov namreč lahko obiskovalci pričakujejo še številne rekreativne, zabavne in kulturne dogodke.

 Fotografija je iz lanskega praznovanja v Kobjeglavi. Letos bo 
martinovanje  na Krasu še bolj pestro - pričenja se ta vikend v 
Sežani,  zaključi pa z martinovanjem v Kobjeglavi in pohodom 
po Teranovi krožni poti prihodnji vikend.  Foto: Bogdan Macarol
Fotografija je iz lanskega praznovanja v Kobjeglavi. Letos bo martinovanje na Krasu še bolj pestro - pričenja se ta vikend v Sežani, zaključi pa z martinovanjem v Kobjeglavi in pohodom po Teranovi krožni poti prihodnji vikend.  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA, KRAS > Prav s tekom se je vse začelo, pojasni Barbara Jerič iz Zavoda Štip iz Sežane: “Letos bomo že enajstič organizirali prireditev Tekaški pozdrav jeseni na Krasu. Skozi leta smo opazovali, da so udeleženci rekreativci, ki poleg teka potrebujejo še dobro hrano in pijačo. Zato smo se lansko leto odločili, da prireditev nadgradimo z dodatno ponudbo.”

Po zaključku teka in pohoda se bo pravo, po martinovo obarvano dogajanje šele pričelo, obljublja Tom Ločniškar iz Turistično informacijskega centra (TIC) v Sežani: “V celotno prireditev je vključenih 90 ponudnikov, odprtih bo 20 vinskih kleti. Z avtobusom bomo povezali skoraj 70 kilometrov dolgo pot, šest pa je osrednjih dogodkov.”

A na vožnjo z avtom bo treba pozabiti. Tako kot lansko leto bodo tudi tokrat vasi po Krasu med 13.00 in 19.30 povezovali brezplačni avtobusni prevozi na relaciji Sežana-Štorje-Kazlje-Avber -Štanjel-Kobjeglava-Škrbina-Komen-Volčji Grad-Pliskovica-Krajna vas-Skopo- Kopriva-Dutovljevlje-Tomaj-Križ-Sežana. Na avtobusih bodo informatorji obiskovalce obveščali o posebnostih na poti.

S sobotnim dogajanjem pa martinovanje na Krasu ne bo zaključeno. V nedeljo bo ob 11. uri v Dolu pri Vogljah začetek Martinovega pohoda po poti kamna in kamnarstva. V sredo ob 18. uri, prav na praznik sv. Martina, bo v Dutovljah v Bunčetovi domačiji blagoslov mošta Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, Konzorcija kraških proizvajalcev terana, zadruge Vinakras, Županovega vina ter Dutovskega vina. V petek ob 19. uri bodo prav tako v Dutovljah odprli razstavo Laure Penko. Kobjeglavci naslednjo soboto pripravljajo že tradicionalno martinovanje. Zadnji dogodek v sklopu kraškega martinovanja pa je voden pohod po Teranovi krožni poti v Dutovljah, v nedeljo ob 9. uri.

Pravila so povsem preprosta. Na posameznih točkah bodo lahko obiskovalci kupili degustacijske kupone. “En komplet stane deset evrov, v njem pa bo sedem kuponov. Mogoče jih bo izkoristiti v vseh kleteh, pa tudi v posameznih vaseh, kjer bodo pripravili martinove jedi,” je še pojasnil Ločniškar.

V kleti Vinakras bodo potekali dan odprtih vrat in brezplačni vodeni ogledi ter delavnica o martinovem pod vodstvom Sanje Planinšek in Stanislava Renčlja.

Na štanjelskem grajskem dvorišču se bo predstavilo deset vinarjev iz komenske občine, svoje specialitete bodo na preizkus ponudili tudi priznani gostinci, obiskovalci pa bodo lahko degustirali še različne sire in pršute. “Ob 13.30 se bo dogajanje uradno pričelo z blagoslovom mošta, ko bom zabil pipo v sod,” je napovedal komenski župan Marko Bandelli. Iz soda si bodo lahko obiskovalci sami in brezplačno natočili vino.

Posebnost štanjelske ponudbe bodo tudi arhivska vina posameznih vinarjev. Kuponi bodo nekoliko dražji - 2,5 evra - in jih bodo lahko obiskovalci kupili posamično. V Štanjelu bodo ob tej priložnosti prikazali izdelovanje domačih košar, polstenje, obdelovanje kamna in drugih domačih obrti, na ogled pa bo tudi razstava sežanskega slikarja Marjana Miklavca.

Prireditev se bo zaključila v Sežani z nastopom skupine Pop Design in Roka Felicjana.V popoldanskih urah, natančneje ob 14. uri, pa bo najmlajše zabaval Ribič Pepe.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano