Dobrodelni s predsednikom države

Za košanske šolarje in otroke tamkajšnjega vrtca je bil v soboto velik dan. Dobili so prenovljeno kuhinjo, njihovega dobrodelnega koncerta pa se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Košanski šolarji so bili nadvse veseli, da se je njihovega 
dobrodelnega koncerta udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: Arhiv Oš Košana
Košanski šolarji so bili nadvse veseli, da se je njihovega dobrodelnega koncerta udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: Arhiv Oš Košana

DOLNJA KOŠANA > Ne zgodi se pogosto, da takšno majhno šolo, kot je košanska (letos jo obiskuje vsega 75 otrok, v vrtcu, ki tudi sodi pod okrilje šole, pa so štirje oddelki in pol), obišče predsednik ali kak drug visoki predstavnik države, zato so bili učenci in tudi delavci šole počaščeni, ko se je njihovega tradicionalnega dobrodelnega koncerta z naslovom Z glasbo v jesen udeležil predsednik države Borut Pahor.

Predsednik Pahor se je zahvalil ravnateljici Osnovne šole Košana Nevi Brce za povabilo in dejal, da med 680 prireditvami, ki jih je obiskal v svojem mandatu, izstopajo prav njegovi obiski šol in vrtcev: “Takšne prireditve so prisrčne in iskrene zaradi otrok, ki nas navdihujejo, da z upanjem gledamo v njihovo prihodnost,” je poudaril predsednik in se zahvalil košanskim pedagogom in učiteljem, ki mlade vzgajajo v duhu strpnosti in solidarnosti, saj šola, kot je dejal, ni le prostor, kjer se mladi učijo, temveč tudi odraščajo v odgovorne osebe.

“Nocojšnji koncert je dobrodelne narave in vsi, ki lahko pomagamo, to z veseljem storimo. To ni način za reševanje socialnih stisk, je pa način, da mlade vzgajamo v solidarne osebnosti," je Pahor še dejal učencem in obiskovalcem.

Slednjih se je v športni dvorani osnovne šole zbralo skoraj 500. Prireditev sta uvedli učenki Manca Želko in Neli Morelj, ki sta pod mentorstvom učiteljice Marije Mršnik v vlogah vaških klepetulj obiskovalce nagovorili v pristni košanski govorici.

Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj. Ravnateljica se je njemu in drugim predstavnikom občine v imenu zaposlenih, šolarjev, otrok iz vrtca in staršev zahvalila za pomoč pri celoviti prenovi šolske kuhinje. V njej vsak dan skuhajo 160 kosil, za vse šolarje in malčke pripravljajo tudi šolsko in popoldansko malico. Obiskovalcem se je zahvalila tudi za dobrodelne prispevke, ki jih bodo namenili za košanske šolarje in otroke iz vrtca.

Prireditev, ki jo je povezovala Florijana Žnidaršič, je letos obarvala glasba v duhu ohranjanja tradicije in starih običajev, ki ni zapisana le z notami, temveč z ljudskim jezikom, ljudskimi vižami in godci, ljudsko besedo in s knjigami. Poleg otrok iz vrtca ter šolskega otroškega in mladinskega pevskega zbora so nastopili še Kraška klapa Sežana, Klapa Škvadra, ki jo sestavljajo starši košanskih otrok, in Ženska kompanija Fritule, ki velja za prvo žensko klapo v Sloveniji.

MUZ


Najbolj brano