Italija v solzah zahteva revolucijo

Sinoči se je s povratnim dvobojem Republike Irske in Danske končal evropski del kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo, v nogometni javnosti pa še naprej odmeva izpad Italije.

Zadnji reprezentančni pozdrav: Gian Piero Ventura (desno) in Gigi Buffon.
Zadnji reprezentančni pozdrav: Gian Piero Ventura (desno) in Gigi Buffon.  

NOVA GORICA > Če bi si težko predstavljali svetovno prvenstvo (SP) brez Brazilije ali Argentine, velja v evropskih okvirih podobno za Nemčijo, ki bo prihodnje leto branila lovoriko, ali Italijo. Obe reprezentanci sta na svetovnih prvenstvih slavili po štirikrat. Le Brazilci imajo pet zvezdic. Na dvajsetih SP se je naslova doslej veselilo skupno osem držav. Ob naštetih še Urugvaj, Anglija, Francija in Španija. Le Italijanov ne bo v Rusiji. Na prvem SP leta 1930 kljub povabilu niso nastopili, a to so bili drugi (nogometni) časi. Doslej so v kvalifikacijah za SP izpadli le leta 1958, ko je zaključni turnir gostila Švedska, ki je bila na polovici preteklega stoletja velesila z nogometaši kova Nielsa Liedholma, Gunnarja Nordahla, Gunnarja Grena ali Kurta Hamrina. Vsi so se nogometno izbrusili v Italiji, najprej igralsko, nekateri kot Liedholm, pa so na Apeninskem polotoku nato pustili močan pečat tudi na trenerski poti.

Švedska (ne)sreča

Švedska je z že ostarelimi zvezdniki na domačem SP segla najviše, vse do finala, kjer so jih zaustavili nadebudni Pele, Garrincha in brazilska druščina, ki je prišla do prvega naslova. Švedi so bili še dvakrat polfinalisti, leta 1950 in presenetljivo tudi leta 1994, ko sta zablestela Tomas Brolin in Kennet Andersson. Oba sta pridno zadevala v italijanski serie A, ki je med zvezde izstrelila Zlatana Ibrahimovića. Čarovnik iz Malmöja je Vikinge uspel popeljati na SP leta 2006, v Južnoafriški republiki in Braziliji jih ni bilo. V Rusijo gre ekipa brez asov in le z nekaj izstopajočimi posamezniki. Med njimi je soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu, Peter Forsberg. Na dveh tekmah dodatnih kvalifikacij Švedska ni prejela gola. Vozovnico za Rusijo ji je prinesel srečen zadetek na prvem dvoboju v Solni. V Milanu so se Švedi branili in ubranili.

Znanih je 30 udeležencev svetovnega prvenstva. Še dva bomo dobili iz medcelinskih repasažev. Danes dopoldan po našem času bo Avstralija gostila Honduras, v zgodnjih četrtkovih urah pa se bo Peru doma pomeril z Novo Zelandijo. Prva dvoboja sta se končala brez golov.

Italija ostaja doma. Slovo na San Siru je bilo himnično, ganljivo in solzavo. Gianluigi Buffon je svojo reprezentančno pot končal brez absolutno rekordnega šestega nastopa na SP. Na večni lestvici mu bosta tako družbo še naprej delala nekdanji nemški as Lothar Matthäus in mehiški vratar Antonio Carbajal. Ponedeljkov izpad je pomenil tudi (predčasno) slovo še nekaterih italijanskih senatorjev iz preteklega desetletja. Reprezentančnega dresa ne bosta več oblekla preostala člana izbrane vrste, ki je leta 2006 osvojila zadnji naslov svetovnega prvaka, Andrea Barzagli in Daniele de Rossi. Vprašanje je, ali bo do naslednjega SP zraven še en obrambni totem, 33-letni Giorgio Chiellini.

Končni obračuni

Gotovo pa se je po dveh letih na klopi Italije končala selektorska pot Gian Piera Venture, ki je San Siro zapustil pod plazom zmerljivk. Formalno naj bi ločitev potrdili na današnjem zasedanju izvršnega odbora italijanske nogometne zveze, ki ga je sklical predsedujoči Carlo Tavecchio. Javnost pričakuje oziroma zahteva tudi odgovornost vrha krovne organizacije. Leta 2014 je njegov predhodnik Giancarlo Abete odstopil, potem ko je Italija s Cesarejem Prandellijem, ki je reprezentanco dve leti prej popeljal do finala evropskega prvenstva, obstala v skupinskem delu SP. Italijani niso videli izločilnih bojev niti v Južnoafriški republiki, kjer jih je vodil Marcello Lippi, šampionski selektor iz leta 2006.

Italijanska nogometna zveza je sporočila, da Gian Piero Ventura ni več selektor italijanske nogometne reprezentance. Devetinšestdesetletni Ventura je izgubil mesto selektorja po neuvrstitvi Italije na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji, italijanski mediji pa poročajo, da je glavni kandidat za novega selektorja Carlo Ancelotti.

Včerajšnja Gazzetta je imela pomenljivo naslovnico Fine. Konec za nov začetek, a s kom? Na klopi bi si želeli videti najbolj zaželenega in nezasedenega Carla Ancelottija, Massimiliana Allegrija, Roberta Mancinija, ali povratnika Antonia Conteja. Bolj kočljivo je vprašanje, kdo bo na igrišču reprezentanco spet vrnil v lepše nogometne čase. Podmladek je bil dalj časa zanemarjen, novi obetavni rod med prekaljenimi soigralci in prevladujočimi tujci nabira kilometrino prepočasi, napovedanih reform ligaških tekmovanj ni od nikoder ... Ponedeljkova apokalipsa, kot so naslovili enega od časopisnih člankov, je na površje spet naplavila kopico težav, ki niso od včeraj. Javnost zahteva korenito prenovo z novimi ljudmi in novimi zamislimi. Bomo videli, ali bodo pobude odmevale še kaj dlje kot do konca tedna, ko se nadaljuje prvenstvo v serie A.


Najbolj brano