V šolo s Pešbusom že več kot 250 šolarjev

S koncem šolskega leta se končuje tudi spremljanje poti otrok v šolo peš po začrtanih poteh in stalnem urniku, znano kot Pešbus. Po lanski pilotni izvedbi na treh šolah so se letos tej varni in zdravi poti v šolo pridružile še štiri v Novi Gorici, Novem mestu, Ilirski Bistrici in Ljubljani. S Pešbusom se je v šolo doslej odpravilo 251 otrok.

S šolskim letom se končuje tudi spremljanje poti otrok v šolo 
peš po začrtanih poteh in stalnem urniku, znano kot 
Pešbus. Foto: STA
S šolskim letom se končuje tudi spremljanje poti otrok v šolo peš po začrtanih poteh in stalnem urniku, znano kot Pešbus. Foto: STA

LJUBLJANA > Z Inštituta za politike prostora so sporočili, da se je Pešbusu na štirih osnovnih šolah v Novi Gorici, Novem mestu, Ilirski Bistrici in Ljubljani letos pridružilo več kot 170 šolarjev.

Izjemen odziv otrok in staršev je Pešbus doživel v novomeški osnovni šoli Grm. Začeli so z več kot 40 otroki, po prvotnih načrtih naj bi aktivnost trajala štiri tedne. A kot je povedala koordinatorka aktivnosti na šoli Marjeta Ferkolj Smolič, je bilo z vsakim tednom vključenih otrok več, v juniju že okoli sto, zato se je šola v dogovoru z občino odločila podaljšati Pešbus do konca šolskega leta.

Za spremstvo skrbijo prostovoljci, ki jih koordinira novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, med njimi pa je tudi veliko staršev. Otroci hodijo v šolo po sedmih progah, med katerimi je najdaljša dolga skoraj tri kilometre oziroma 45 minut.

Na ljubljanski osnovni šoli Koseze, kjer so s Pešbusom začeli lani, je letos dva tedna od konca maja do sredine junija po štirih progah hodilo 42 otrok. Kot je povedala koordinatorka aktivnosti na šoli in tudi ena od spremljevalk Andreja Duh Uhelj, se je dobro obnesla tudi najdaljša proga iz Podutika, dolga več kot dva kilometra.

Tudi novogoriška podružnična osnovna šola Ledine je Pešbus izvajala že drugo leto. Letos se je aktivnost začela sredi aprila in se bo končala konec šolskega leta. V okviru dveh prog pri njem sodeluje 13 otrok, spremljevalci pa so po eden s strani občine in staršev ter iz Društva Šola zdravja.

Bistriška osnovna šola Antona Žnideršiča se je aktivnosti letos pridružila prvič. En teden sredi maja je 14 šolarjev hodilo v šolo po dveh progah, za spremstvo pa so poskrbele večinoma kar učiteljice na šoli.

Lani so ob sofinanciranju ministrstva za zdravje in sodelovanju več organizacij v koordinaciji Inštituta za politike prostora prvič pilotno izvajali Pešbus na treh osnovnih šolah v Novi Gorici (Ledine) ter ljubljanskih Majde Vrhovnik in Koseze. Pešbusa in Bicivlaka, pri katerem pot v šolo poteka s kolesi, se je lani udeležilo skupno 81 otrok.

STA


Najbolj brano