Slovenija na lestvici ekonomske svobode zdrsnila za osem mest

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode instituta Fraser, ki jo objavlja društvo Svetilnik v sodelovanju z Mrežo ekonomske svobode, letos med 152 državami zasedla 105. mesto, ki si ga deli s Sierro Leone. To je osem mest slabše kot lani. Najbolje so se znova odrezali Hongkong, Singapur in Nova Zelandija.

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode instituta Fraser letos med 152 državami zasedla 105. mesto, ki si ga deli s Sierro Leone. Ostala je najslabše ocenjena država iz EU.  Foto: STA
Slovenija je na lestvici ekonomske svobode instituta Fraser letos med 152 državami zasedla 105. mesto, ki si ga deli s Sierro Leone. Ostala je najslabše ocenjena država iz EU.  Foto: STA

LJUBLJANA, TORONTO > Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilen trga dela, preveč regulative, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so zapisali v nevladni organizaciji Svetilnik.

Razlog za padec Slovenije na lestvici je predvsem povečanje ekonomske svobode v drugih državah, medtem ko so v Sloveniji v letu 2012, to je v letu, na katerem temelji najnovejše poročilo, stvari v primerjavi z letom prej ostale bolj ali manj nespremenjene.

Slovenija si je namreč prislužila oceno 6,57 od 10 možnih točk, medtem ko jih je lani dobila več, in sicer 6,59, a je letos na lestvici vseeno poslabšala rezultat. Uvrstila se je med druščino držav, kot so omenjena Sierra Leone, Brazilija, Kolumbija, Zelenortski otoki in Bolivija.

Slovenija je ostala najslabše ocenjena država iz EU. Druga najslabše uvrščena država EU je Grčija na 84. mestu. Med državami nekdanje Jugoslavije je bila boljša le od Srbije na 117. mestu, je razvidno iz lestvice, objavljene na spletni strani društva in instituta.

Na svetu imajo po ugotovitvah tega instituta največ ekonomske svobode prebivalci Hongkonga (8,98 točke). Sledijo Singapur, Nova Zelandija, Švica in Mauritius. Med državami EU so se najbolje odrezale Finska (10. mesto), Velika Britanija in Irska.

Kanada je zasedla 7. mesto, Avstralija 8. mesto, ZDA 12. mesto, Japonska 23. mesto, Nemčija 28. mesto, Francija 59. mesto, Turčija 72. mesto, Italija 79. mesto, Rusija 98. mesto, Indija 110. mesto in Kitajska 115. mesto.

Na repu lestvice so Venezuela, Kongo, Zimbabve in Argentina. Držav, kot so Belorusija, Kuba in Severna Koreja, na lestvici zaradi pomanjkanja razpoložljivih podatkov ni. Dodatno je bila zaradi vojne z lestvice umaknjena Sirija.

Slovenija se je v posameznih kategorijah odrezala različno. V kategoriji obseg (para)državnega aparata in z njim povezani davki je dosegla 141. mesto, v pravnem sistemu in lastninskih pravicah 51. mesto, v trdnosti valute 79. mesto, v mednarodni trgovini 58. mesto, v predpisih oziroma regulativi pa 118. mesto.

Lestvico ekonomske svobode, katerih ocene vključujejo 42 kazalnikov, pripravljajo od leta 1996 in je nastala na pobudo Nobelovih nagrajencev iz ekonomije Douglassa Northa, Gerryja Beckerja in Miltona Friedmana. Slednji je večkrat dejal, da je ekonomska svoboda prvi pogoj za vse druge oblike svobode, tudi za politično, ter da je prvi pogoj za večjo konkurenčnost gospodarstva.

STA


Najbolj brano