Še en odločen ne vladi

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije ne bo podpisal socialnega sporazuma. Razlog? Kadrovskih normativov, ki bi razbremenili medicinske sestre in babice, država ne bo uveljavila.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije ne bo podpisal socialnega sporazuma. Razlog? Kadrovskih normativov, ki bi  razbremenili medicinske sestre in babice, država ne bo uveljavila. Foto: /
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije ne bo podpisal socialnega sporazuma. Razlog? Kadrovskih normativov, ki bi razbremenili medicinske sestre in babice, država ne bo uveljavila. Foto: /

LJUBLJANA, ŠEMPETER > Sindikat sprejetje normativov zahteva že dolgo, a jih do danes še ni. “Če zaradi situacije že ne moremo govoriti o zviševanju plač, zahtevamo, da se vsaj izboljšajo pogoji za delo. K podpisu sporazuma ne bomo pristopili ravno zato, ker nas resorno ministrstvo in vlada na področju kadrov ignorirata,” je potrdila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar. Na področju kadrov namreč vlada kaos, pravila se niso spremenila od leta 1985, zaradi česar so nekatere medicinske sestre in zdravstveniki izrazito preobremenjeni.

Medtem po Sloveniji kroži peticija združenja medicinskih sester Slovenije, nekakšne civilne iniciative. V peticiji med drugim trdijo, da se o zmanjševanju prejemkov ali števila zaposlenih v njihovem imenu ne sme pogajati sindikat ali kdo drug, zahtevajo, da se takoj začne izplačevati dodatke in napredovanja, ki jim pripadajo od leta 2001 in se izenači višino z ostalimi panogami, razrešitev ministra Koprivnikarja ... “Doslej smo zbrali kakšnih tisoč podpisov, ravno danes jih je prišlo približno 400 iz Maribora,” pravi neformalni vodja, nekdanji sindikalist Vilko Brus. Po zboru medicinskih sester v bolnišnici v Šempetru je včeraj javno napadel sindikat delavcev zdravstvene nege in sindikat delavcev zdravstva in socialnega varstva. “Sindikati so spet zatajili, saj niso zastopali medicinskih sester,” je prepričan Brus, ki slednje poziva, naj izstopijo iz sindikatov in naj se organizirajo v civilne iniciative.

“Ni res, da se nismo borili za izboljšanje razmer medicinskih sester,” očitke zavrača Jelka Mlakar in dodaja, da so edini reprezentativni sindikat, ki se pogaja za delavce v zdravstveni negi. “V 75 odstotkih se z zahtevami peticije strinjamo, a v dani situaciji niso povsem realne,” še pravi.

MM


Najbolj brano