Pahor: Mini vrh EU-Balkan odločilen za Slovenijo, sicer bo ukrepala sama

Predsednik republike Borut Pahor se je danes seznanil z begunsko problematiko na brežiškem območju. Ocenil je, da je nedeljski mini vrh EU in Zahodnega Balkana odločilen dan za Slovenijo. Če bodo sprejeti za Slovenijo neugodni sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril.

Če bodo na vrhu EU-Balkan sprejeti za Slovenijo neugodni 
sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej 
storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril  predsednik Borut 
Pahor. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Če bodo na vrhu EU-Balkan sprejeti za Slovenijo neugodni sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril predsednik Borut Pahor. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

DOBOVA > “Slovenija ne sme postati žep, v katerem bi se ob zaprtju avstrijske in nemške meje zbirali begunci, ker Slovenija tega ne zmore,” je opozoril Borut Pahor. Po njegovih besedah tako ne gre več naprej, potrebno je skupno ukrepanje. Od nedeljske konference pa bo v veliki meri odvisno, kako bo Slovenija ravnala naprej, je dodal.

Nadzor grško-turške meje, Nemčija in Avstrija naj meje ne zapirata, korektno sodelovanje med sosednjimi državami

Pahor si želi, da bo po vrhu prišlo do sklica sveta za nacionalno varnost, da predsednik vlade in drugi, operativno vpeti v reševanje begunske krize, ocenijo uspešnost sestanka v Bruslju.

Če bo namreč tam prišlo do dogovora o ukrepih, ki bodo omogočali, da se z zdajšnjimi orodji to krizo na primeren način in ob zagotavljanju reda in varnosti v Sloveniji vodi naprej, v državi verjetno ne bo novih ukrepov. Če pa bruseljski vrh ne bi prinesel potrebnih dogovorov, da bi se prihod beguncev ustavil že v Grčiji, bo kot predsednik republike predlagal, da Slovenija sprejme potrebne nove ukrepe.

Za Slovenijo je pomembno tudi ukrepanje Nemčije in Avstrije, je pristavil. Če bi se izkazalo, da se begunska kriza zaradi potez teh držav spreminja v varnostno, pa Slovenija ne sme čakati in bo treba ukrepati, je ocenil Pahor.

Na nedeljskem vrhu naj bi se po predsednikovih besedah sestala tudi slovenski in hrvaški premier, Miro Cerar in Zoran Milanović. V kabinetu predsednika vlade srečanja niso potrdili, so pa pojasnili, da lahko ob vrhu pride tudi do bilateralnih srečanj, o čemer bodo javnost sproti obveščali.

Ob obisku je na družbenem omrežju twitter zapisal, da so za uspeh nedeljskega vrha v Bruslju bistveni vsaj trije sklepi: “odločitev o strogem nadzoru grško-turške meje, da Nemčija in Avstrija meje ne zapirata in korektno sodelovanje med sosednjimi državami”. Predsednik upa, da bo konferenca uspešna. To bi bil znak, da je možno skupno in uspešno ukrepanje, je še dodal na twitterju.

Pahor si je ogledal razmere na terenu

Pahor se je z begunsko problematiko na brežiškem območju seznanil na povabilo brežiškega župana Ivana Molana. Najprej se je mudil v vojašnici Cerklje ob Krki, kjer so mu župan ter predstavniki Slovenske vojske, civilne zaščite in policije kot vrhovnemu poveljniku obrambnih sil predali poročilo o razmerah na terenu. Nato si je predsednik razmere ogledal na terenu.

Predsednik republike je doslej že obiskal center v Postojni in namestitveni center v Šentilju.

S helikopterjem je poletel v Rigonce, nato pa si je ogledal še sprejemni center pri Dobovi, kjer se mu je pridružil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Ob obisku se je vsem zahvalil za požrtvovalno in dobro opravljeno delo pri reševanju begunske krize.

V Dobovi pripravljajo dodaten sprejemni center

Dodaten sprejemni center pri Dobovi z dvema velikima ogrevanima šotoroma za okoli 2000 beguncev bo pripravljen že danes. Svetovalec na brežiški občini za civilno zaščito Roman Zakšek je povedal, da postavljajo še dodaten šotor za pomožno osebje in prostovoljce, potem pa bodo v centru lahko začeli sprejemati begunce.

Dobovo je danes obiskal tudi poslanec SDS, ki je v svoji izjavi dopoldne omenil, da je po njegovih informacijah med vaščani Rigonc več črevesnih obolenj. Njegove informacije je zanikal predsednik vaške skupnosti Rigonce Zvone Pavlin, ki je dejal, da so vaščani pač vznemirjeni, kar pa vpliva tudi na njihovo prebavo.

STA


Najbolj brano