Napeto vzdušje na Kotnikovi ulici

Več sto ljudi - po podatkih policije več kot 500 - se je zbralo pred samskim domom na Kotnikovi ulici, kjer je po novem izpostava azilnega doma, na shodu pod geslom Begunci dobrodošli. Ko so nasprotniki nastanitve beguncev prispeli na Kotnikovo, ki so se pred tem zbrali na Trgu republike, je zavladalo napeto vzdušje, policisti so fizično ločevali obe skupini, da bi preprečili morebiten izpad nasilja. Po več kot eni uri so nasprotniki nastanitve beguncev začeli odhajati.

  Foto: Jana Krebelj
Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Udeleženci za nastanitev beguncev v samskem domu na Kotnikovi so na shod prišli opremljeni s transparenti, na katerih je med drugim pisalo Sovraštvo do beguncev je fašizem, Ograje na mejah so ograje v glavah, Nihče ni ilegalen, Smrt fašizmu, svoboda ljudstvu in Kapitalizem v zadnji fazi na domoljubje pazi.

Med udeleženci so številni kulturniki in politiki, med drugim poslanci ZL Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, evropska poslanka Tanja Fajon in sindikalist ter član TRS Branimir Štrukelj.

Do Kotnikove ulice so okoli 15. ure prispeli še protestniki, ki so proti nastanitvi beguncev v Ljubljani. Številni policisti so obe skupini ločevali z barikadami. Med skupinama je vladalo napeto vzdušje. Medtem ko so se udeleženci shoda pod geslom Begunci dobrodošli na Kotnikovi, kjer je po novem izpostava azilnega doma, zbrali ob 14. uri, so se nasprotniki takšne namestitve uro pozneje zbrali na Trgu republike v središču Ljubljane. Nato so se opremljeni s slovenskimi zastavami, nekateri so imeli tudi zastave s karantanskim tigrom, spet drugi transparente, na katerih je pisalo Stop islam, Proti migrantom itd., odpravili proti Kotnikovi. Udeleženci protesta proti namestitvi migrantov so vpili gesla, kot so Cerar odstop, Za Slovenijo, Nočemo migrantov. Na drugi strani je bilo slišati vpitje No pasaran in Antifašisti smo. Med udeleženci protesta proti namestitvi migrantov je bilo opaziti Zmaga Jelinčiča, Jerneja Pavlina in Bernarda Brščiča.

Med kulturniki pa so se shoda udeležili med drugim Veno Taufer, N'Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras, Žiga Kariž in Ivo Godnič. Na shodu je tudi zapel zbor Kombinat.

Spletno uredništvo


Najbolj brano