Na Kostelskem si kopalci Kolpo delijo z medvedi

Na območju Občine Kostel, katere pretežno s Kolpo povezani turizem že drugo poletje krni obmejna žična ograja, so zadnji teden dvakrat opazili medveda, ki se je zato in zaradi suše skopal in napil vode ob kopalcih. Na Kostelskem sicer ocenjujejo, da se je turistični obisk v zadnjih dveh letih zmanjšal za tretjino.

Fotografija je simbolična. Foto: Konstantin Völker
Fotografija je simbolična. Foto: Konstantin Völker

KOSTEL > Direktor kostelskega občinskega Zavoda za kulturo in turizem Uroš Jelenovič je povedal, da se je v iskanju vode več medvedov iz kočevskih gozdov v zadnjem sušnem obdobju spustilo vse do Kolpe, kjer pa zaradi žične ograje ne morejo do reke.

Tako so primorani iskati vrzeli v skupaj 12-kilometrski žični ograji, ob tem pa tavajo tudi po okoliških vaseh, kar domačine jezi. Srečanja z medvedi za zdaj sicer niso imela kakšnih posledic, nekateri kopalci ob Kolpi pa so se njihove prisotnosti celo razveselili, je dodal.

Jelenovič je nadaljeval, da sicer konec leta 2015 zaradi begunske krize postavljena žična ograja že drugo sezono zapored odvrača večdnevne turiste, ki so to območje obiskovali zaradi lepot Kolpe, možnosti kopanja in čolnarjenja.

Zdaj tako prevladujejo, a manj številno kot pretekla leta, domači dnevni in kopalci ob koncu tedna, tujci, ki jih je tudi manj, pa so se ob svojih obiskih bolj preusmerili v obisk kostelskih gozdov. Na Kostelskem ocenjujejo, da se je turistični obisk v zadnjih dveh letih zmanjšal za približno tretjino.

Direktor kostelskega Zavoda za kulturo in turizem je še opozoril, da žična ograja ob meji, hkrati z omejevanjem dostopa do Kolpe, onemogoča tudi območno turistično promocijo, saj se s fotografijami ob žični ograji ležečih turistov ne gre hvaliti.

Po drugi strani pa tuji turisti, ki so jih na to območje privabile fotografije neokrnjene narave in lepote doline Kolpe, ne morejo razumeti, kaj tam počne žična ograja, je še povedal Jelenovič.

STA


Najbolj brano