Mramor meni, da je treba novo pokojninsko reformo sprejeti v tem mandatu

Koalicijski vrh je danes razpravljal o reformnih ukrepih, s poudarkom na pokojninski reformi. Medtem ko so v SD in Desus prepričani, da ta do leta 2020 ni potrebna, pa v SMC kot pogoj izpostavljajo ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Minister Dušan Mramor pa trdi, da je treba reformo sprejeti v tem mandatu, a z učinki po letu 2019.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Minister za finance Dušan Mramor je po nedeljski seji vlade, ki je obravnavala osnutek nacionalnega reformnega programa, dejal, da Slovenijo pesti predvsem tveganje dolgoročne fiskalne vzdržnosti.

“Z daljšanjem delovne dobe, krajšim študijem, poznejšim prehodom v upokojenski status in boljšimi pogoji na trgu dela bi lahko dosegli, da bi bil javnofinančni del staranja prebivalstva vzdržen,” je dodal.

Han: takšna pobuda ministra razburja javnost

Izjave so vzdignile nekaj prahu tudi v koaliciji. Po besedah vodje poslanske skupine Desus Franca Jurše so si koalicijski partnerji enotni, da pokojninska reforma iz leta 2012 daje rezultate in je treba razmišljati, kako nekatere zadeve spremeniti po letu 2020.

“Takšna pobuda ministra za finance razburja javnost ter lahko poveča vhod v pokoj,” je v današnji izjavi novinarjem v DZ dejal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Po njegovem mnenju sicer stališče koalicije sicer ne pomeni nezaupnice ministru Mramorju, saj je treba nekatere zadeve realno gledati. “Mi pa se pogovarjamo o reformah in razburjamo javnost tam, kjer ta trenutek res ni potrebno,” je oster Han.

Vprašanje oblikovanja reforme v tem mandatu je torej po njegovih besedah politično vprašanje, se bodo pa morda predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti uskladili do srede, ko bo nacionalni reformni program spet obravnavala vlada.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da morajo do srede doreči operativne ukrepe, ki se nanašajo predvsem na aktivno politiko zaposlovanja, ter jih vnesti v nacionalni reformni program.

SMC: če bo zaposlovanje, ne bo potrebna reforma do leta 2019

V SMC so namreč previdnejši in pravijo, da pokojninska reforma z učinki do leta 2019 še ne bo potrebna, če bodo izvedli ukrepe aktivne politike zaposlovanja, tako mladih kot starih. Pogovori o strukturnih reformah pa po besedah Kustec Lipicerjeve ne potekajo le zaradi skrbi za vzdržnost javnih financ, pač pa prvenstveno z odgovornostjo za prihodnost.

Mramor je ob robu seje v DZ ocenil, da so ga koalicijski partnerji verjetno narobe razumeli. Po njegovem mnenju pokojninska reforma s trenutnim učinkom res ni potrebna. Vendar je ob tem spomnil, da bo reforma, sprejeta 2012, leta 2019 prešla prehodno obdobje, ko so učinki vidni.

Na novo pokojninsko reformo, ki bo imela poznejše učinke, pa ne gre čakati, ampak je treba sprejeti vso potrebno zakonodajo že sedaj, je jasen Mramor.

STA


Najbolj brano