Zakaj svet dohiteva Afriko

Festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos bo v 19. izdaji predstavil izbrane umetnike današnje Afrike. Med 17. in 21. aprilom bodo lahko obiskovalci na različnih prizoriščih po Ljubljani skozi performans, ples, glasbo, film in fotografijo spoznavali raznolikost, aktualnost in polemičnost afriških ustvarjalcev ter njihovih navdihujočih del.

Prvi festivalski dan se bo s performansom S.E.F.A predstavil 
angolski umetnik Nastio Mosquito. Foto: Marcus Lieberenz/Bildbuehne.De
Prvi festivalski dan se bo s performansom S.E.F.A predstavil angolski umetnik Nastio Mosquito. Foto: Marcus Lieberenz/Bildbuehne.De

LJUBLJANA > Program letošnjega festivala, ki nosi naslov Bodoči arhivi: fokus Afrika je delo kuratorja Jana Goossensa, soustanovitelja belgijsko-kongovske umetniške platforme KVS-Kongo. Kot pravi, festival nima namena ustvariti posnetka stanja današnje afriške uprizoritvene umetnosti. Po kuratorjevih besedah želi 19. Exodos ustvariti uprizoritveni prostor z vso kompleksnostjo in raznovrstnostjo današnjih afriških umetnikov, njihovih praks, povezav s celino, vpliva diasporske izkušnje in mnogoterih vezi, ki jih imajo z ostalim svetom, je povedal Goossens.

Na festivalu se bo v petih dneh zvrstilo več kot 20 dogodkov, ki bodo pokazali, zakaj svet dohiteva Afriko in ne obratno, so zapisali organizatorji. Raznolik program se bo v Kulturnem domu Španski borci 17. aprila začel z odprtjem razstave Sammyja Balojija iz Konga z naslovom Kolwezi. Na istem prizorišču mu bosta sledila še S.E.F.A. - performans angolskega umetnika Nastia Mosquita in Pesmi odpora, koncert južnoafriškega glasbenika Nea Muyange.

Po fokusu na Azijo in Balkan v 17. in 18. ediciji bo 19. Exodos poleg afriške umetnosti predstavil tudi afriški vsakdan. Med drugim bo Zavod Exodos Ljubljana nekaj sredstev od prodanih vstopnic namenil za Unicefov program pomoči sirotam v Čadu.

Do 21. aprila bo na programu še vrsta plesno-gledaliških predstav, koncertov, fotografskih razstav, predavanj, pogovorov, delavnic in filmskih projekcij, ki jih bodo pripravili na različnih prizoriščih - v Španskih borcih, v Plesnem teatru Ljubljana, v Stari mestni elektrarni, v Slovenskem mladinskem gledališču, Studiu Baobab in Trubarjevi hiši literature. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo pripravili afriški bazar.

MI, STA


Najbolj brano