Večer oktetov v Hrastovljah

Topel poletni večer, idilično prizorišče in ubrano petje so v Hrastovlje, v obzidje znamenite cerkvice sv. Trojice, v soboto privabili številno občinstvo. Oktet Aljaž je že drugič pripravil Večer oktetov kjer so, poleg gostiteljev, sodelovali še Oktet lipa iz Štor, Gorenjski oktet in Oktet Škofije.

Združeni okteti so skupaj zapeli še Zdravico in Žabe.   Foto: Katja Pavlovič (Animalice)
Združeni okteti so skupaj zapeli še Zdravico in Žabe.  Foto: Katja Pavlovič (Animalice)

HRASTOVLJE > Okteti so se predstavili vsak s petimi skladbami, med katerimi so bile tako izvirne pesmi kot tudi priredbe znanih slovenskih ljudskih in zabavnih napevov.

Še preden so zazveneli glasovi pevcev Okteta lipa, pod umetniškim vodstvom Maje Sakelšek, so občinstvo pozdravile in nasmejale “šavrinske pupe”. Drugi je nastopil legendarni Oktet Škofije, ki se je pod vodstvom Vladislava Korošca po petih letih premora zbral na pobudo svojih prijateljev iz Okteta Aljaž. Vrhunec večera pa sta pomenila nastopa Gorenjskega okteta in Okteta Aljaž. Osnovno vodilo sestava iz Gorenjske, ki ga vodi Andrej Ropas, je prikazati in izvajati zahtevna glasbena dela domačih in tujih skladateljev, kar so dokazali tudi na sobotnem nastopu. S seboj so pripeljali še sopranistko Melanijo Markovič in z njo izvedli skladbi Pesem galebu Rada Simonitija in Nocoj pa, oh nocoj slovensko ljudsko, v priredbi Frana Venturinija.

Pred navdušenim občinstvom, ki je z glasnimi aplavzi in ovacijami večkrat pozdravil nastope pevcev, se je kot zadnji predstavil Oktet Aljaž, ki se je poleg izvrstnega petja izkazal tudi z odlično organizacijo večera. Njihov umetniški vodja Matej Lazar je za večer pripravil všečne, pa tudi zahtevne skladbe. Ob koncu so vsi nastopajoči združili glasove še v Zdravici in Žabah, ki so preglasile tudi sopihajočo lokomotivo z bližnjih železniških tirov.

Večer oktetov je imel tudi dobredelno noto, saj so za zdravljenje male Aje iz Hrastovelj, zbrali več kot 1600 evrov. ICE


Najbolj brano