Tragedij je dovolj v življenju, na odru naj vlada komedija

Gledalcev poln vaški dom v Dolu pri Vogljah je dokazal, da je premierna uprizoritev komedije domače gledališče skupine požela veliko zanimanja. Igralci so pričakovanja v celoti izpolnili, kar so potrdili tudi vmesni aplavzi in končni huronski, ki mu kar ni bilo konca.

Ljubiteljski igralci Razvojnega združenja Repentabor in Kulturnega društva Kraški dom, združeni pod taktirko režiserke in scenaristke Anje Škabar (v sredini), z igro zabavajo tako gledalce kakor sebe. Foto: Bogdan Macarol
Ljubiteljski igralci Razvojnega združenja Repentabor in Kulturnega društva Kraški dom, združeni pod taktirko režiserke in scenaristke Anje Škabar (v sredini), z igro zabavajo tako gledalce kakor sebe. Foto: Bogdan Macarol

DOL PRI VOGLJAH > “Trg je bil od nekdaj središče dogajanja na vasi. Tu se sklepajo nova prijateljstva, pletejo nove romance in pišejo nove življenjske zgodbe. Tako je tudi na naši vasi, sploh v zadnjih mesecih. Krajevno dogajanje oživljajo priprave na poroko, župan pripravlja projekt obnovitve trga, osamljena gospa na vasi sreča gospoda svojih sanj in k nam je prišla novinka iz mesta,” je Anja Škabar, režiserka in scenaristka igre Svakinja da te kap odvila klopčič rdeče niti zgodbe svojega najnovejšega gledališkega dela.

Repentabra na zemljevidu ni

“Za komedijo smo se odločili, ker je tragedij in dram dovolj že v resničnem življenju. Gradivo za posamezne prizore sem jemala iz vsakdana, a sem ga preoblikovala z živimi akterji. V igri se bodo našli tudi gledalci iz drugih krajev Slovenije,” je dodala Škabarjeva, ki zadnja tri leta vodi gledališko sekcijo Razvojnega združenja Repentabor. Od tod prihaja pet igralcev, tri pa je “prispevalo” sosednje Kulturno društvo Kraški dom iz Repna. Za scenografijo so poskrbeli bodoči aranžerski tehniki s sežanske srednje šole.

“Če bi na zemljevidu iskali kraj Repentabor oziroma Repentabr, kot mi pravimo, ga ne bi našli. Repentabrci smo namreč prebivalci petih kraških vasi: Voglje, Vrhovlje in Dol pri Vogljah danes sodijo v občino Sežana na slovenski strani, Repen in Col s Poklonom pa v občino Repentabor v Italiji. Do leta 1947, ko nas je razdelila državna meja, smo bili povezani v eno skupnost in mnogo skupnega imamo tudi še danes, med drugim tudi to, da se imamo za Slovence,” je skrb za igrano in zapeto slovensko besedo v okviru kulturnega udejstvovanja društvenih članov združenja poudarila njegova predsednica Bojana Vidmar.

Uspešna je bila že Dobra letina

Z obeh strani meje združeni igralci so naredili opazen vtis že lani z veseloigro v lastni produkciji Dobra letina, ki je bila tako uspešna, da so jo ponavljali po vsej Primorski kar desetkrat; zgolj v tem mesecu jo bodo ponovili še dvakrat. “Medtem ko so v njej nastopali izključno vaščani Repentabra, smo to igro razširili, saj so se nam pridružili tudi ostali igralci. Zaradi prepleta različnih narečij - vsaka vas ima svoj glas - je postala še bolj barvita,” je dodala Škabarjeva.

Premierna uprizoritev letošnje igre, zaigrane ob 8. marcu pred domačim občinstvom, je bila zelo uspešna.

“Ob tako številnih aplavzih že med igro, da ne omenim končnega aplavza, ki kar ni ponehal, dobiš ogromno adrenalina, tako da igraš še bolj z užitkom, in gledalci to občutijo,“ je povzel vtise igralec Gianni Soban iz Cola.

Polna prijetnih vtisov je bila tudi Jana Može Kariž iz Povirja, ki je v tej igri prvič nastopila na gledaliških deskah: “Kot pevka imam že izkušnjo skupinskega nastopa na odru, a to je bilo nekaj novega, sploh ker se je zgodilo pred nabito polno dvorano.”

Ob številnih pozitivnih odzivih tako na odru kakor pod njim ne preseneča niti, da skupina za naslednje leto napoveduje že tretjo igro.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano