Solidarnost, tovarištvo, pogum in pokončnost

“Politični govor je bil še nekaj let nazaj povsem iz mode. Kombinatke so ta govor obudile, in to takrat, ko se nikomur še sanjalo ni o kakšnem uporu. Postale so ena izmed pomembnih ikon vstajniškega gibanja. Kombinatke so tiste, ki korakajo pred časom, kar je dobro prikazano v filmu,” je predsinočnjim v Slovenski kinoteki med pogovorom z ustvarjalkami dokumentarnega filma po premieri dejal moderator, novinar Ervin Hladnik Milharčič.

Združene v zboru Kombinat prepevajo pesmi upora z vsega sveta in se odzivajo na sodobne družbene probleme.  Foto: Zvonka T. Simčič
Združene v zboru Kombinat prepevajo pesmi upora z vsega sveta in se odzivajo na sodobne družbene probleme.  Foto: Zvonka T. Simčič

LJUBLJANA > Film je nastal pod režijsko taktirko treh vizualnih umetnic, Zvonke T. Simčič, Valerie Wolf Gang in Urše Bonelli Potokar, ki so zbor spremljale kar tri leta. V dokumentarnem filmu so predstavljeni številni njegovi nastopi na najrazličnejših lokacijah, posebna pozornost pa je namenjena tako imenovanim gverilskim nastopom, ki upravičeno veljajo za prepoznavni znak Kombinatk.

V filmu, ki ga je Ervin Hladnik Milharčič označil kot muzikal in družbenokritični dokumentarec hkrati, spremljamo zgodbo nastanka ženskega pevskega zbora Kombinat in skupine sprva 21 deklet, ki so sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Prav pesmi upora so postale prepoznavni znak Kobinatk.

Zato je v filmu posebne pozornosti deležna Pesem upora, avtorska skladba z besedilom članice Kombinata in kantavtorice Ksenije Jus. Po mnenju Kombinatk naj bi prav omenjena pesem nadvse dobro izražala vrednote, ki jim ostajajo pevke vseskozi zavezane, in to celo tako močno, da je postala neke vrste neformalna himna zbora. Solidarnost, tovarištvo, pogum in pokončnost so osrednje vrednote, ki jim ostajajo Kombinatke vseskozi zveste, hkrati pa so tudi ključne točke, ki so jih ustvarjalke dokumentarnega filma v svojem delu posebej izpostavile.

Poleg članic zbora kot osrednjih protagonistk o pomenu Kombinata znotraj širšega družbenega konteksta spregovorijo sociologinje dr. Renata Šribar, dr. Vesna Leskošek in dr. Tanja Rener. Prezreti ne gre še ene odlike dokumentarnega filma, večplastnega prikaza delovanja Kombinatk, ki se kaže tudi v praktičnih odzivih članic zbora na aktualne družbene probleme, pa naj bo to zbiranje potrebščin za ljudi na poplavljenih območjih ali pomoč starostnikom in drugim pomoči potrebnim.

Omeniti velja tudi pomemben podatek, da smo končno le deležni dokumentarnega filma, ki predstavi zgodbo žensk, v središče postavlja ženske in je tudi nastal pod taktirko ženskih umetnic. Tudi zaradi tega dejstva se njegova osrednja sporočilna moč kaže v ugotovitvi, da je mogoče o uporništvu, ki naj bi bilo po mnenju nekaterih sinonim za nasilje in brutalnost, spregovoriti na nenasilen, miren in dostojen način, kar pa je nenazadnje tudi osrednja vrlina in prepoznavni znak ženskega pevskega zbora Kombinat.

ROBI ŠABEC


Najbolj brano