Resnica: tržno blago

Drevi bo na velikem odru SNG Nova Gorica premiera plesno-gledališke predstave Zarota tišine. Pripravili so jo v koprodukciji z domačo MN Dance Company, avtorja koncepta in koreografa Michal Rynia in Nastja Bremec pa sta z mednarodno zasedbo plesalcev in igralko Majo Nemec pripravila zanimivo odrsko delo o množici resnic, ki krojijo naše življenje.

Avtorja koncepta in koreografa Michal Rynia (četrti z desne) 
in  Nastja Bremec (tretja z desne) ... Foto: Sng Nova Gorica
Avtorja koncepta in koreografa Michal Rynia (četrti z desne) in Nastja Bremec (tretja z desne) ... Foto: Sng Nova Gorica

NOVA GORICA > Da se posebnost človekovega sporazumevanja in govorjenja skriva v njegovi domišljiji, vedo predvsem ustvarjalci. Med njimi sta tudi domača plesalca in pedagoga Michal Rynia in Nastja Bremec, ki se podpisujeta pod plesno-gledališko predstavo Zarota tišine, ki bo premiero na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica doživela danes ob 20. uri.

Vsak ima svojo resnico

“Človek je edino živo bitje, ki lahko govori o neoprijemljivih stvareh in vanje verjame. Je edino živo bitje, ki brez izmišljenih resnic ne more živeti. Človek mora v nekaj verjeti. Pa četudi verjame, da ne verjame,” razmišlja dramaturginja Tereza Gregorič, ki obenem pravi, da je v predstavi izpostavljena različnost resnic, s katerimi se danes srečujemo. “Vsak ima namreč svojo resnico,” dodaja in meni, da nam je nešteto resnic zgodovina tako dala kot tudi vzela. “Resnice, ki so bile v danem času smrtno resne, so v drugem blazno smešne. Danes nam svet ponuja zadušljivo množico resnic, ki nas oblikujejo in usmerjajo. V tej množici se krhki in prestrašeni borimo za svojo, eno in edino. V boju za smisel in obstoj gluhi kričimo in ne slišimo, ko nam nekdo prepeva svojo resnico,” sklene in tako razkrije rdečo nit Zarote tišine, v kateri poleg avtorjev predstave nastopajo še domači in tuji plesalci Tjaša Bucik, Siniša Bukinac, Kaja Lin Jagodič Avguštin, Giovanni Leonarduzzi in Tamás Tuza ter igralka Maja Nemec.

Na avdicijo za sodelovanje v tej predstavi se prijavilo kar 500 plesalcev z vsega sveta, Nastja in Michal, ki se poleg Alojza Ihana, Tereze Gregorič, Maje Nemec in Tamása Tuze podpisujeta tudi pod besedila, pa sta jih 100 povabila na avdicijo, ki je bila maja v Novi Gorici, in nato oblikovala ekipo. “Skupaj iščemo resnice ob kopici vsakodnevnih informacij, ki so lahko tudi napačne,” pravita avtorja.

Plesna produkcija redno na odru

Dramaturginja Martina Mrhar je med drugim poudarila, da plesalca v novogoriškem gledališču ustvarjata že skoraj pet let. Najprej sta kot oblikovalca odrskega giba in plesalca s kreacijama nogometaša Peleja in Michaela Jacksona sodelovala v spektakularni uprizoritvi Krojači sveta - Funeral Fashion Show (2012), kot oblikovalca odrskega giba in koreografa pa sta soustvarila tudi več drugih dramskih predstav. Med njimi so bile Timon Atenski (2013), Morilec (2013), Po Magrittu (2014), Čarovnik iz Oza (2014) ter Kdo se boji črnega moža, (2015). Kot avtorja koncepta, koreografa in plesalca sta pred dvema letoma v koprodukciji z novogoriškim gledališčem in njuno MN Dance Company že ustvarila plesno predstavo z mednarodno zasedbo Urbane zgodbe - Soba z razgledom, Kravata, ki so jo predstavili na gostovanjih v Sloveniji ter na dveh mednarodnih festivalih.

“Svežina njunega plesnega izraza in idej, subtilnost, perfekcionizem, visoka profesionalnost so kvalitete, prepoznane tudi izven naših meja, zato smo toliko bolj veseli, da sta se odločila ostati in ustvarjati v našem mestu, kjer izvajata tudi obsežno pedagoško dejavnost,” pravi Martina Mrhar. “S svojim delom kot koreografa in plesalca bogatita naš predstave, s koprodukcijskimi uprizoritvami 'Urbane zgodbe' in zdaj 'Zarota tišine' pa omogočata, da se v naši hiši poleg osnovne dramske produkcije dogaja tudi zvrstno drugačna, plesna produkcija, ki jo podpirata tako Mestna občna Nova Gorica kot tudi Ministrstvo za kulturo,” sklene. ANA CUKIJATI


Najbolj brano