Poklon glasbenim mojstrom

S sobotnim letnim koncertom Godbenega društva rudarjev je Idrija vrhunsko vstopila v glasbeno poletje.

    Vrhunski koncert GDRI in  prevzeta publika, odličen uvod v 
glasbeno poletje. Foto: Saša Dragoš
Vrhunski koncert GDRI in prevzeta publika, odličen uvod v glasbeno poletje. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Za 60-člansko godbeno društvo rudarjev (GDRI) je bil sobotni letni koncert eden od letošnjih vrhuncev. Idrijčane, ki so povsem napolnili zvočno grajsko dvorišče, so mojstrsko popeljali v glasbeno poletje. Korporacija Hidria je po 15-letnem sponzorstvu orkestra tega podaljšala še za pet let. Ker GDRI predstavlja vrednote, ki vodijo Hidrio, kot je poudaril njen predsednik dr. Iztok Seljak: “Biti star 352 let, najstarejši v Evropi, pomeni sposobnost združevati izkušnje s kreativnostjo mladih. Gre za izjemno ekipo, ki daje prostor vsakemu posamezniku. To je ogromna stvar, ki zahteva veliko odrekanja!”

Godbeniki so se poklonili velikim domačim in tujim glasbenim mojstrom in, ob desetletnici slovesa, svojemu dolgoletnemu predsedniku in trobentaču Ludviku Čibeju. Njegov priljubljeni Come Back to Sorrento De Curtisa s solistom Borisom Petrneljem na trobenti in podaljšek, so namenili samo njemu. Poklonili so se Mojmirju Sepetu, Bojanu Adamiču (Fičfiriča je na pikolo flavti vešče povedla Milanka Trušnovec) in z odlično solistko, študentko jazz petja Rebeko Bogataj kakopak Jožetu Privšku.

Pred priljubljenim Sparkovim Orient expresom so publiko obnoreli z zanimivo izvedbo Gerswinove Rapsodije v modrem. Kakopak s pianistom, članom Simfonikov RTV Klemnom Golnarjem. Z GDRI je odigral še zaključni Sepetov Pogled z gradu. Z gradu je pogled usmerjen na Mestni trg, kjer se bo po uvodnem četrtkovem večeru ljudskih pesmi vokalne skupine Senožet, zvrstilo devet koncertov domačih in tujih skupin. Konec avgusta jih bo zaključil priljubljeni ženski zbor upornih pesmi Kombinat. Vmes, 14. julija, bo na gradu v okviru tango festivala nastopil Marko Hatlak s FUNtangom.

SD


Najbolj brano