Pesem, ki jo spremlja kamen

Primorska se ponaša z dolgo in raznoliko tradicijo petja. Prav posebno mesto na tem bogatem pevskem drevesu ima tudi moško oziroma fantovsko petje, ki se je v preteklosti razlegalo po vaseh. Iz tega poganjka so zrasli tudi primorski okteti, ki bodo v soboto v Šempasu pripravili jubilejno, že 25. Srečanje oktetov Primorske.

Jubilejno, 25. Srečanje oktetov Primorske bo v soboto v 
Šempasu  gostil Oktet Sotočje.   Foto: Bogdan Macarol
Jubilejno, 25. Srečanje oktetov Primorske bo v soboto v Šempasu gostil Oktet Sotočje.  Foto: Bogdan Macarol

ŠEMPAS > Na Srečanju oktetov Primorske se že četrt stoletja prepletajo poti skupin, v katerih prepeva od sedem do devet pevcev. “Namen prireditve je že od samega začetka enak - enkrat na leto se srečamo, predstavimo nov program, se družimo in izmenjujemo izkušnje,” pravi Jernej Štrancar, predsednik društva Sotočje, pod okriljem katerega deluje oktet enakega imena. Ena od posebnosti primorskega srečanja oktetov je namreč tudi ta, da je potujoče; vsako leto ga gosti drug oktet. Letošnjega so dobili pevci iz Šempasa, ki jih vodi Ana Knez. V soboto bodo njihovi gostje Oktet Rožmarin, Lovski oktet Javorniki, Oktet Bori, Oktet Aljaž in Idrijski oktet.

Kot pravi Štrancar, se bo zbralo nekaj manj oktetov kot sicer. “Največ jih je bilo na Primorskem pred približno desetimi leti, takrat je bila naša zlata doba. Trenutno v našem prostoru deluje med 12 in 15 tovrstnih zasedb,” pojasnjuje in dodaja, da so primorski okteti na svojih prvih srečanjih občinstvu predstavljali zlasti ljudske pesmi oziroma njihove priredbe. Kot pravi, se je repertoar kmalu začel širiti - zdaj večina ob ljudskih pesmih prepeva še umetne in skladbe tujih avtorjev oziroma v tujih jezikih. Organizatorji sodelujočim puščajo proste roke pri izbiri programa, a v vseh teh letih se je obdržalo pravilo, da vsaka skupina zapoje vsaj eno slovensko pesem.

Srečanje oktetov Primorske pa spremlja še ena zanimivost - kamen. Tudi ta potuje s srečanja na srečanje in počasi menda postaja premajhen; sprva so nanj pisali imena vseh nastopajočih, zdaj je prostora samo še za ime tistega, ki organizira.

MI


Najbolj brano