Nocoj v Novi Gorici premiera Urbane zgodbe

Novogoriško leto plesa bo danes zvečer kronano s premiero plesne predstave mednarodne zasedbe. Urbane zgodbe, klobčič življenj sodobne družbe, sta konceptualno in koreografsko zasnovala plesalca Nastja Bremec in Michal Rynia iz M&N Dance Company.

Urbane zgodbe  Foto: Fabris Šulin
Urbane zgodbe  Foto: Fabris Šulin

NOVA GORICA > Po skoraj dveh desetletjih bomo na odru novogoriškega gledališča spet videli mednarod-no plesno predstavo, nastalo v domači produkciji. Tokrat na veliki oder prihajajo Urbane zgodbe, ki sta jih konceptualno in koreografsko podpisala Nastja Bremec in Michal Rynia iz novogoriške M&N Dance Company. Kot je dejala v.d. direktorice SNG Neda R. Bric, si bodo prizadevali, da bodo plesno “kondicijo” v gledališču v prihodnje vzdrževali bolj redno.

Zgodbe iz stanovanj

Urbane zgodbe so klobčič življenj, katerih konci in začetki so prepleteni v živopisno tkanje sodobne družbe. Vsebinsko so predstavo razdelili na dva dela; Soba z razgledom uokvirja notranji svet posameznika, Kravata njegovo socialno delovanje. Prostor urbane družbe je park, znak družbene vpetosti kravata.

Dramaturginja in producentka predstave Klavdija Zupan piše, da misel Ivana Cankarja: “Človek mora biti sam, da bi spoznal druge, “ v sodobni urbani družbi vse težje najde svoje mesto. “Celo v zavetju lastne sobe se posameznik sooča s spomini, sanjami, frustracijami, koščki odnosov in drobci sreče. Samoto preplavlja osamljenost, fantazije nadomestijo realne stike.” Pri oblikovanju predstave so senaslonili na roman mlade avstrijsko-japonske pisa-teljice Milene Michico FlašarKlical sem ga kravata (slovenski prevod so prav v ponedeljek predstavili v Ljubljani), ki govori o tipični japonski zgodbi izstopa iz družbe.

Plesalce sta Nastja in Michal izbrala na mednarodni avdiciji julija letos. Prijavilo se je kar 240 plesalcev z vsega sveta. “Petdeset smo jih povabili na avdicijo, iskali smo raznolike plesalce, ki so sposobni izvajati najin specifičen plesni stil, mešanico plesnih tehnik od baleta do hip hopa, hkrati pa naju je zanimala njihova individualna plesna izpostavljenost,“ je dejal Michal. Naposled so izbrali tri: Noriko Nishidate iz Tokia ter plesalko Martino Beraldo in plesalca Luco Ghedinija iz Italije.

Poleg njih v predstavi plešejo še povabljeni plesalci; plesalec in plesni pedagog Siniša Bukinac, domači show plesalec Tomi Činej ter domačini, ki so izšli iz šole Nastje in Michala: Mara Rogelja, Lia Zuljan, Tjaša Bucik, Emili Bizjak.

Plesni vrhunci

“Ko sem na internetu videl, da vabijo na avdicijo, sem si pogledal vse videe Nastje in Michala in zelo mi je bil všeč njun način plesa. Nisem mogel dočakati julija, hotel sem kar takoj začeti z delom,” je navdušeno pripovedoval Luca Ghedini. Tudi Martina se je prijavila na podlagi njunih videov. Japonka Noriko je v Sloveniji že bila pred dvema letoma in tedaj prejela nagrado na koreografskem tekmovanju Opus 1. Svojo tokratno plesno izkušnjo opisuje kot odlično.

Predstavo so aktivno pripravljali šest tednov, med vajami ni bilo resnejših poškodb. “Plesalci so odlično pripravljeni, na vajah so se dogajali vrhunci, ki jih bo zaradi tveganja težko ponoviti, nastajali bodo morda novi,” je o procesu dela povedal Bukinac.

Urbane zgodbe so nastale v produkciji zavoda MN produkcija in Umetniškega društva M&N Dance Company in v koprodukciji SNG Nova Gorica, Cankarjevega doma Ljubljana in Celinke - društva ustvarjalk sodobnega plesa. Ponovitev bo v petek, 5. decembra.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano