Knjigo v žep, pot pod noge

Police knjigarn se v zadnjih letih šibijo od vodnikov in vodičev ter takih in drugačnih priročnikov za potepe, izlete in potovanja. Izjemno veliko tovrstne literature je za odrasle, nekaj tudi za otroke, vmes pa je vrzel. Tudi to je botrovalo odločitvi Založbe tržaškega tiska, da izda vodič Slovenija v žepu, namenjen mladim od 9. do 14. leta.

Vodič Slovenija v žepu
Vodič Slovenija v žepu 

TRST > Izziv, da na Slovenijo pogledata z očmi najstnika, sta sprejela Vojmir Tavčar in Mitja Tretjak. Odločila sta se, da mlade bralce prepustita vodstvu njihovih vrstnikov, in za osrednja lika vodnika izbrala Nastjo in Mateja. Sta zelo radovedna, obvladata internet, kjer običajno izvesta vse, kar ju zanima. Če pa gre človek na pot, je knjiga še kako priročna stvar, zlasti taka za v žep. Mlada radovedneža imata rada kratka besedila, najbolj pa ju zanimajo zgodbe o velikih ljudeh, stare legende, pa tudi posebnosti, dosežki in zlasti kraji, kjer lahko kaj počneta in doživita tudi brez staršev.

Slovenija v žepu - vodnik za male popotnike in velike radovedneže je zato razgiban in pisan, na 250 straneh pa ponudi kratke in zgoščene informacije, ki jim dodajajo vedrino kratki Nastjini in Matejevi komentarji. Vodnik je ilustrirala Chiara Sepin, oblikoval pa ga je Peter Ferluga. MI


Najbolj brano