Goriška muzejska noč v znamenju starodavnega čara

Redkokatera tema bi bila za noč na pragu poletnega solsticija bolj primerna od tiste, ki so jo za osrednjo nit letošnje Poletne muzejske noči izbrali v Goriškem muzeju.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

KROMBERK > Na gradu Kromberk je bil večer v znamenju staroverstva in pri predstavljanju te teme so že v preteklosti izbirali magične naravne mejnike.

Na poletni solsticij leta 2014 so odprli razstavo 257 predmetov iz zbirke Pavla Medveščka. Dopolnjena zbirka obsega 430 predmetov in je na ogled na razstavi v vili Bartolomei. Medvešček in kustosinja Darja Skrt sta na sobotni muzejski noči predstavila z novimi vsebinami in predmeti dopolnjen katalog, ki je bil izdan na zimski solsticij 2016.

Geografsko območje, od koder izvirajo predmeti, je z vidika varstva narave predstavila Anica Cernatič Gregorič z novogoriške enote zavoda za varstvo narave. Alenka Gololičič, keramičarka in avtorica replike kabrce in sončeve kabrce, je na ogled postavila oba instrumenta, ki so ju obiskovalci lahko tudi preizkusili.

Večer je na dvorišču pred gradom zaokrožila vsestranska glasbena ustvarjalka Mateja Gorjup s prepletom upete poezije, priredb slovenskih ljudskih pesmi, improvizacijskih vložkov in zvočnih ozadij. Obiskovalci so si do 22. ure lahko ogledali zbirke v vili Bartolomei, na železniški postaji v Novi Gorici, na gradu Dobrovo in v Ajdovščini. VH


Najbolj brano