Festival angažirane umetnosti danes v Izoli in Ankaranu

Kantavtorji, pesnice, pisatelji gledališčniki, slikarke in kiparke, plesalci, filmarke, videasti, ki jih povezuje prepričanje, da denar ne more ločiti umetnosti od človeka, so združili moči in pripravili Festival angažirane umetnosti. Predvčerajšnjim so svoje sporočilo širili po ljubljanskih ulicah in trgih, včeraj v Mariboru in Rušah, danes prihajajo v Izolo in Ankaran.

Ksenija Jus in Jani Kovačič na predvčerajšnjem nastopu v 
Ljubljani.  Foto: Tiva Vlaj
Ksenija Jus in Jani Kovačič na predvčerajšnjem nastopu v Ljubljani.  Foto: Tiva Vlaj

IZOLA, ANKARAN >Zagovarjamo glasnost, solidarnost, sodelovanje, odprtost,” pravi nastopajoči, ki so obenem tudi organizatorji in pobudniki samoniklega Festivala angažirane umetnosti. Jani Kovačič, Drago Mislej - Mef, Xenia Jus, Matej Krajnc, Peter Andrej, Bojan Sedmak, Tadej Vesenjak in Iztok Osojnik, Mojca Andrej, Jerica Mrzel, Barbara Rigler, Klavdija Zupan, Z'borke, Ženski pevski zbor Kombinat, Andrej Rozman - Roza, Blaž Grm, Tinkara Kovač, Campo Krizi pravijo, da ne pristajajo na kulturo pohlepa, na to, da denar postavlja mejo in ločuje umetnost od človeka ter na izključevanje tihe večine.

Primorski del se bo začel v Izoli, na Largu pri špini ob 17.15, kjer se bodo ustvarjalci predstavili s krajšim, približno uro in pol trajajočim programom. Osrednje prizorišče festivala s sloganom Angažiraj se - preden te degažirajo!, pa bo v Ankaranu, tik ob morju, na nekdanji študentski plaži. “Festival je bil v začetku zamišljen sicer precej drugače, zelo široko in z mednarodno zasedbo. A ne država ne občine, kjer smo zaprosili za sredstva, za naš program niso imele posluha. Na razumevanje in podporo smo naleteli le v najmlajši slovenski občini, v Ankaranu, zato smo se odločili, da festival, ki se je sicer dogajal po ulicah in trgih, z velikim koncertom zaključimo prav tu,” pojasni Drago Mislej-Mef, primorska “izpostava” Festivala angažirane umetnosti. In dodaja, da angažirane ustvarjalce gluha ušesa države in drugih delivcev sredstev ne ganejo. “Pravzaprav s tem festivalom dokazujemo, da nas nepodpora institucij ne more ustaviti. In da za to, da dihamo, delamo ter povemo, kaj si mislimo, ne rabimo velikih pokroviteljev.”

MI


Najbolj brano