Dan in noč za knjige

(I)zberimo knjigo je slogan letošnjih Dnevov knjige, ki jih že dvajsetič zapored pripravlja Društvo slovenskih pisateljev. Na Primorskem knjige in branje najbolj razkošno praznujejo na Goriških dnevih knjige in v Kopru, kjer so pripravili niz prireditev Poišči knjigo v mestu. Jutri pa bo po vsej Sloveniji in tudi na Primorskem drugič zapored zaživela Noč knjige.

 (I)zberimo knjigo je slogan letošnjih Dnevov knjige, ki jih že 
dvajsetič zapored pripravlja Društvo slovenskih pisateljev.  Foto: Tamino Petelinsek
(I)zberimo knjigo je slogan letošnjih Dnevov knjige, ki jih že dvajsetič zapored pripravlja Društvo slovenskih pisateljev.  Foto: Tamino Petelinsek

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Organizacija Unesco je 23. april za svetovni dan knjige razglasila leta 1995 in se pri tam naslonila na katalonsko tradicijo, kjer si na praznik sv. Jurija podarjajo knjige in cvetje.

Država naj pomaga avtorjem

20. slovenske dneve knjige so v Ljubljani slovesno odprli v ponedeljek. Predsednik DSP Ivo Svetina je ob odprtju opozoril, da si je naziv naroda knjige treba zaslužiti, in opomnil na številne težave, ki pestijo slovensko literaturo. Po njegovih besedah mora država, ki za knjigo izkazuje nacionalni interes, kar piše tudi v Nacionalnem programu za kulturo, najprej pomagati avtorjem. To bi po njegovem mnenju lahko storila s tem, da bi občutno povišala sredstva za subvencije za nakup knjižničnega gradiva ter znižala davek za knjigo. Izpostavil je tudi avtorske pravice, ki gredo iz fotokopiranja, za katere so avtorji že leta prikrajšani. Tone Peršak, sekretar na ministrstvu za kulturo pa je dejal, da je za preživetje kulture naroda pomemben pozitiven odnos do dediščine in jezika.

Na Slovenskih dnevih knjige so razglasili tudi dobitnika nagrade natečaja Društva slovenskih pisateljev in revije Sodobnost za esej in kratko zgodbo. Za najboljši esej je obveljalo delo Delavci, ki ga podpisuje Tomaž Pavčnik, najboljša kratka zgodba pa je Sotto voceNatalije Šimunović Cilenšek.

Praznovanje s knjigo v Kopru

V Kopru je v predzadnjem tednu aprila že tradicionalno središče knjige in branja Prešernov trg. Knjigarna Libris je v sodelovanju s številnimi institucijami in posamezniki ob knjižnem sejmu pripravila pisan program - začel se je predvčerajšnjim, trajal pa bo vse do petka - ter precej pozornosti namenila najmlajšim in mladim ljubiteljem knjig. Ti bodo iskali skriti zaklad, na ustvarjalnih delavnicah spoznavali Istro, njene običaje in tradicijo, plesali in se zabavali z Boštjanom Gorencem Pižamo in Stenom Vilarjem. V antikvariatu Libris je na ogled zbirka starih medvedkov Janeza Janežiča, Samanta Kobal iz Gajble bo otroke spodbujala v pripovedovalski štafeti, na ekoloških delavnicah pa bodo otroci pod vodstvom Metke Šorli iz odsluženih zabojev izdelovali knjižne police. Dneve knjige bodo povezali tudi z Nočjo knjige: jutri ob 19. uri bodo na Večeru na valovih besed v antikvariatu Libris gostili tri istrske literarne ustvarjalce: Vanjo Pegana, Isabello Flego in Berta Pribca, ob 21. uri pa bodo v knjigarni nastopili mladi literati Gimnazije Koper in predstavili pet desetletij gimnazijskega literarnega glasila Maestral.

Druga Noč knjige

Noč knjige - nevladni in nekomercialni projekt, ki je v Sloveniji lani zaživel prvič - želi spodbujati branje, znanje in druženje. Jutri zvečer bo povezal 112 krajev oziroma kar 389 prireditev. Že lani se je za pravo uspešnico izkazala Noč v knjižnici- pripravili jo bodo v izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc, prav tako bodo lahko navdušeni mladi bralci (letos že drugič) po kulturnem programu, branju in pogovorih prenočili v knjižnici Osnovne šole Pivka. V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja bodo po uspešni lanski uverturi letos nočno druženje s knjigo pripravili v petek, tokrat bodo mladi bralci spoznavali planete v osončju.

Noč knjige bo po Primorskem natrosila tudi številna srečanja z avtorji, pogovore in predstavitve knjig. V piranski Mestni knjižnici bodo tako jutri ob 18. uri gostili Vinka Möderndorferja, ki prihaja s svojo novo pesniško zbirko Kot belo kot ljubezen. V koprskem Domu knjige bo beseda tekla o knjigi Ljubimca z Vošnjakove, v knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici bodo ob 20. uri gostili domačina, novinarja Erika Valenčiča, v sežanski knjižnici pa bo o svojem zadnjem romanu Norma govoril pisatelj Marjan Žiberna. V kopici jutrišnjih zanimivih dogodkov, ki se bodo zvrstili po Primorskem, sta tudi dva bralna maratona, oba pripravljajo v Novi Gorici, delavnice in koncerti. MI


Najbolj brano