Cankar v kar osmih jezikih

Na Vrhniki in v Ljubljani se bodo v prihodnjih dneh poklonili Ivanu Cankarju. Slavje bo vrhunec doseglo v sredo s praznovanjem 141. obletnice pisateljevega rojstva. Na Vrhniki so v soboto v domu, poimenovanem po velikem someščanu, v sklopu Cankarjevih dni obeležili 72. obletnico osvoboditve mesta in pritegnili ženskemu pevskemu zboru Kombinat.

V sklopu Cankarjevih dnevov so v soboto na Vrhniki s 
koncertom ženskega pevskega zbora Kombinat praznovali 
72. obletnico osvoboditve svojega mesta. Foto: Andraž Gombač
V sklopu Cankarjevih dnevov so v soboto na Vrhniki s koncertom ženskega pevskega zbora Kombinat praznovali 72. obletnico osvoboditve svojega mesta. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA, VRHNIKA> Cankarjev dom v Ljubljani bo obletnico pisateljevega rojstva proslavil s slovesnostjo Umetniku v spomin na ploščadi Trga republike, pri skulpturi z upodobitvijo Ivana Cankarja. Tam bodo v sredo ob 12.30 z recitacijami njegove pesmi Srečala sva se na cesti iz zbirke Erotika v osmih jezikih nastopili ustvarjalci, katerih materni jezik ni slovenščina, a že več let živijo v Sloveniji. Za francosko različico pesmi bo poskrbel Mathias Rambaud, za dansko Jette Ostan Vejrup, za špansko Carlos Pascual, za japonsko Nagisa Moritoki Škof, za italijansko Marella Nappi, za angleško Erica Johnson Debeljak, za arabsko Mohamad Abdul Monaem, za rusko pa Sofija-Agnesa Jakuncova.

Dogodek bosta pospremila Janez Škof s harmoniko in generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski z govorom. Na brezplačni prireditvi bodo obiskovalce pogostili s skodelico kave in suhimi hruškami.

V sredo ob 18. uri bodo Olepševalno društvo Rožna dolina, Četrtna skupnost Mestne občine Ljubljana Rožnik in Društvo slovenskih pisateljev pripravili prireditev na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Posvečena bo pisateljevemu poslednjemu delu Podobe iz sanj, izdanemu pred sto leti. Z njim bodo povezali Cankarjevo mladostno poezijo, ki jo je uglasbil Boštjan Soklič. Poleg Sokliča bosta na prireditvi, ki jo bo povezovala Cvetka Bevc, nastopila še igralka Saša Pavček in pesnik Milan Jesih.

Na Vrhniki bo v okviru Cankarjevih dnevov 2017, ki jih pripravljajo v obliki kulturnih in športih prireditev, vrata v sredo odprla Cankarjeva spominske hiša na klancu. Odprta bo od 9. do 18. ure, ob 9. uri pa bodo priredili brezplačno vodenje po Vrhniki, ki so ga naslovili Po poteh Cankarjeve mladosti.

AG, STA


Najbolj brano