“Ta kolonija je res vrhunska”

“Ta modrina je nekaj fantastičnega, povsem drugačna od tiste pri nas na Islandiji. Že to daje človeku novo energijo. In potem še vsi ti krasni ljudje. Lepo je biti del tega,” nam je Helga Kristjansdottir zaupala med slikanjem vtisov Islandije pred turistično domačijo Vidmarjevih na Sinjem vrhu. Ta je minule dni gostila že 23. mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost s podnaslovom Pogled od zgoraj.

Georg Brandner iz Avstrije je bil nad prvim obiskom  simpozija 
v Sloveniji navdušen. Foto: Alenka Tratnik
Georg Brandner iz Avstrije je bil nad prvim obiskom simpozija v Sloveniji navdušen. Foto: Alenka Tratnik

SINJI VRH > Ko se nebo nad Vipavsko dolino po nevihti odpre in se pogled ustavi na skrajni liniji, nekje nad beneškimi lagunami, človek ne more ostati ravnodušen, še posebej, če je umetnik. To je bilo čutiti tudi ob obisku simpozija, ki je gostoval na turistični domačiji Vidmar na Sinjem vrhu. Letos se je tam zbralo 21 ustvarjalcev iz osmih držav. Pet dni so ustvarjali, vsak v svoji likovni govorici, s pomočjo vtisov, ki so jih nabrali na Sinjem vrhu, in tistih, ki so tu dobili končno podobo. Ob slikarski govorici sta svoj prostor dobili tudi kiparska in fotografska.

Na zavidljivi ravni

“Ta prostor te enostavno potegne vase, zato ni čudno, da številni umetniki zajadrajo v krajino. Pri tem ne gre za posnemanje krajinske danosti, ampak za interpretacijo osebnega pogleda ob videnem. Gre za izjemno intimna podoživljanja tega prostora, ki ga še dolgo nosiš s seboj,” je sredi žuborečih pogovorov v slovenskem, srbskem, makedonskem, ukrajinskem, nemškem in prevladujočem angleškem jeziku pojasnila dolgoletna umetniška vodja simpozija Anamarija Stibilj Šajn. Kot je še dodala, je letošnje srečanje zaznamovala posrečena kombinacija uveljavljenih umetnikov in mladih avtorjev, ki so šele na poti uveljavljanja. Zato je tudi razstava del, ki bo v prihodnjih mesecih na ogled še v Sežani, Radovljici, Idriji in Gorici, na zavidljivi umetniški ravni in jo postavlja na poseben piedestal umetnosti.

Vsakič je bolje

Projekt je kot delavnico pred 23 leti zasnoval slikar Klavdij Tutta, v želji, da bi vzpostavil prostor komunikacije in sodelovanja. Ne samo med domačimi umetniki, ampak tudi med slovenskimi in tujimi, med različnimi narodi in državami. V tem času je na delavnici sodelovalo več kot 400 avtorjev, številnim slovenskim pa je odprla vrata v tuje galerije in na akademije.

Kreativna ekipa, v kateri so še soorganizatorja projekta David Ličen in Polona Kunaver Ličen ter strokovni sodelavec Črtomir Frelih, sledi viziji, ki jo je v izhodišču postavil Tutta. “Na vsak način je to srečanje posebne narave, ker je bilo ustanovljeno s posebnim namenom. Klavdij Tutta je že tedaj vedel, da je izjemno pomembno tudi mimo institucionalnih poti graditi osebne stike med umetniki. Ob srečevanju že uveljavljenih umetnikov z mladimi avtorji je to srečanje posebno tudi zato, ker nismo nič ekskluzivistični ali ozko omejeni v smislu tematik, konceptov. Zato se tukaj dobro počutijo ljudje z najrazličnejšimi osebnimi izrazi,” je pojasnil Frelih, ki je srečanju dodal simpozijski del s predavanjem. Letošnja gostja je bila dr. Ana Kučan s temo Oblikovanje krajine kot likovni problem.

Organizatorji so letos kot častnega gosta iz Slovenije povabili Žarka Vrezca. “Prvič sem prišel leta 1995, tokrat sem tu tretjič. Sam nisem najbolj naklonjen kolonijskim formam, ker sem bolj introvertiran individualist, ampak ta kolonija je res vrhunska. Tako glede izbora umetnikov kot tudi vsega okrog nje,” je povedal Vrezec. Med tujimi umetniki se je kot častni gost predstavil Ukrajinec Serhiy Savchenko, ki se je kolonije udeležil s sinom Vasilijem, tudi umetnikom. Tu pa ni prvič: “Lahko rečem le, da je vsakič bolje. Sodelujem na številnih delavnicah, toda redko se zbere toliko res dobrih umetnikov. Med nami se je vzpostavila posebna komunikacija in upam, da bomo še sodelovali.”

Med prijatelji, izjemnimi umetniki

Za posebno energijo je poskrbel tudi mednarodno uveljavljeni avstrijski umetnik Georg Brandner, ki je bil tokrat prvič na likovnem simpoziju v Sloveniji. “Imam številne prijatelje umetnike iz bivše Jugoslavije. A povabilo na simpozij v Sloveniji je bilo eksperiment. Rekel sem, da je že čas za obisk Slovenije. In sem vesel, da sem tukaj. Tu so izjemni umetniki, tu je neka posebna energija. Ni pomembno, ali si mlad ali star, kateri jezik govoriš, od kod prihajaš. Tu spregovori jezik ustvarjalne govorice. To je umetnost.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano