“Skladba je okvir, znotraj katerega sem svoboden”

Kitarist Uroš Barič se s prvo samostojno zgoščenko poklanja enemu največjih skladateljev v zgodovini klasične kitare, Fernandu Soru. Ploščo je izdal pri svoji založbi Baros Records, minuli petek pa jo je predstavil na koncertu v Škocjanu.

Uroš Barič Foto: Petra Mezinec
Uroš Barič Foto: Petra Mezinec

ŠKOCJAN >Najpomembneje je, da glasba pride do poslušalcev,” o glavnem vodilu pove kitarist Uroš Barič, ki išče nove, sodobne, poti za širjenje svoje glasbe. Zato je tudi nastala zgoščenka, na katero je uvrstil 17 del skladatelja Fernanda Sore.

Sam je poskrbel za vse korake pri snemanju, za produkcijo, editiranje, miksanje in mastering. Zgoščenko je posnel v svojem studiu v Vremski dolini in jo izdal prav tako pri svoji založbi Baros Records. Le za fotografije na ovitku je poskrbela Katarina Sadovski.

52.000 ogledov

“Dela Fernanda Sora me spremljajo že vrsto let. Ne le na koncertih in tekmovanjih, njegova dela imam zares rad. Vedno sem čutil veliko povezanost s to glasbo,” pove Uroš Barič. Ko je pred dvema letoma na spletni strani Youtube objavil posnetek Sorove etude v E-molu, je presenečen opazoval odziv poslušalcev. V tem času si je video ogledalo skorajda 52.000 ljudi. “Potreba po klasicističnem repertoarju še vedno tako obstaja. Veliko študentov po vsem svetu mora poslušati posnetke preden pričnejo igrati posamezne skladbe in zato so dobri posnetki iskani,” pojasni Barič.

Fernando Sor kot izziv

Sprva se je nagibal, da bi zgoščenko napolnil s programom, podobnim kot na koncertu. Ampak si je premislil in se odločil za težjo pot. “Od nekdaj mi je bilo všeč, da so se kitaristi odločili, da posnamejo repertoar enega samega skladatelja. To je veliko težje, saj je treba vaditi še ves preostali repertoar. Pri Soru pa je še nekoliko težje, saj so to virtuozne skladbe,” pojasni Uroš Barič, ki tako vidi vlogo interpreta: “Sam si skladbo predstavljam kot okvir, znotraj katerega si lahko precej svoboden. Lahko jo zaigraš na tisoče načinov. Rad preizkušam razne možnosti, dokler ne dobim pravega načina, ki mi ustreza. Tu pride do izraza osebnost.”

Uroš Barič je koncertni kitarist, ki ima na repertoarju poleg klasične glasbe tudi pop, jazz in latino. Leta 2011 je z odliko opravil magisterij iz kitare na dunajski Univerzi za glasbo, kjer je od leta 2005 študiral pod mentorstvom mednarodno priznanega kitarista in pedagoga Alvara Pierrija. Poleg tega se je izpopolnjeval na področju stare glasbe pri Lucianu Continiju in obiskoval ure jazz kitare pri Martinu Kelnerju. Po koncu študija se je vrnil v domačo v domačo Vremsko dolino, si uredil studio in ustanovil založbo.

Na predstavitvenem koncertu v Škocjanu v petek zvečer smo lahko obiskovalci slišali, da je njegov Fernando Sor nežen, rahločuten, natančen, hkrati pa ga zaznamuje odloč- nost, ki nikogar ne pusti brezbrižnega. Poleg Bariča so nastopili še: Petra Kukanja na violini, Dejan Vidovič na harmoniki, Rok Felicijan na klarinetu in Luka Železnik na flavti. Z zadnjim že pet let sodeluje v duetu AirString Duo, je pa Barič tudi član zasedbe Svirel Band (Rok Felicijan - klarinet, Aleš Klančar -trobenta. Tomaž Šuštar - kontrabas in Dejan Vidovič - harmonika).

“Koncertiranje je tista prva ljubezen, ki mi daje kot glasbeniku največ zadoščenja, vendar mora danes glasbenik poleg tega početi še druge stvari,” še pojasni kitarist, ki se ukvarja tudi s poučevanjem glasbe in posebnimi projekti, kjer združuje še ostala številna znanja in ljubezni.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano