V strmoglavljenju manjšega letala nad Ajdovščino štirje mrtvi

Policija je že potrdila identiteto dveh od štirih potnikov v enomotornem športnem letalu, ki je okoli 11. ure strmoglavilo v bližini Predmeje nad Ajdovščino. Gre za 73-letnika, ki je letalo pilotiral, in 38-letnega sopotnika. Vsi štirje pa naj bi bili moški in nemški državljani. Po poročanju spletne izdaje časnika Leipziger Volkszeitung je umrli 38-letni sopotnik milijonar Thomas Wagner, podjetnik iz Leipziga, ustanovitelj in lastnik velikega nemškega podjetja Unister, ki se ukvarja z internetnimi storitvami.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PREDMEJA > Po pisanju časnika je bil Wagner na službeni poti v Benetkah, umrl pa je med vračanjem nazaj domov.

Wagner je Unister ustanovil še kot študent pri 23 letih. V nekaj letih je podjetje zraslo v enega največjih nemških posrednikov turističnih potovanj. Multimilijonar se je v javnosti pojavljal redko, nerad je dajal tudi intervjuje, še piše časnik.

Pri Predmeji nad Ajdovščino je okoli 11. ure strmoglavilo in zgorelo manjše letalo. Po podatkih policistov je šlo za tuje letalo model piper, ki je poletelo z letališča v Benetkah in bilo namenjeno v Leipzig. Nesreče ni preživel nihče. Po podatkih s spletne strani uprave za zaščito in reševanje so sporočilo o tem, da je letalo izginilo z radarskih zaslonov, prejeli ob 10.54. Novogoriški policisti so ob 11.02 z regijskega centra za obveščanje prejeli obvestilo, da je z radarskih zaslonov izginilo letalo. Gre za enomotorno šestsedežno letalo znamke piper 32, je povedal Dean Božnik iz Policijske uprave Nova Gorica. Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije pri policijski postaji Nova Gorica, je dejal, da je letalo imelo ameriške registrske številke, letelo je iz Benetk v Leipzig in je imelo prijavljen prelet slovenskega zračnega prostora.

Letalo je strmoglavilo blizu ceste med Predmejo in Lokvami, ki je zdaj zaprta, kilometer od hiš v Predmeji. Po pričevanju domačinov je v času preleta tam divjala nevihta. “Bil sem pred svojo hišo in videl letalo, ki je krožilo na nebu. Zvoki motorja so bili čudni, zdelo se je, da se letalo trudi pridobivati višino. Nekaj trenutkov je bila tišina, potem pa se je slišalo topo eksplozijo. Tedaj je deževalo, vendar ni bilo močnega vetra. Občutek sem imel, da ima letalo tehnične težave,” je povedal domačin Ivan Podgornik. Po poročanju medijev naj bi pilot letala v slovenskem zračnem prostoru javil, da ima težave z zaledenitvijo.

Domačinka, ki je videla prizorišče nesreče, še preden so policisti vzpostavili zaporo prometa, je povedala, da je letalo padlo tik ob cesti, rep letala je bil tedaj še cel, a se je iz razbitin močno kadilo. Drugi domačin je opazil, da okoliška drevesa niso poškodovana, torej naj bi letalo strmoglavilo naravnost proti tlom in naj ne bi drselo po krošnjah. So pa tamkajšnja drevesa močno ožgana, kar naj bi pomenilo, da je bila eksplozija močna.

Kraj nesreče so zavarovali policisti, goreče letalo so pogasili gasilci. Na kraj so prišli tudi reševalci in kriminalisti, obvestili so tudi preiskovalno sodnico, državnega tožilca ter službo za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov. Glede na okoliščine je bilo očitno, da strmoglavljenja letala ni preživel nihče, je povedal Božnik.

Regijski štab civilne zaščite je kmalu po prejemu informacije, da je letalo izginilo z radarjev, poklical občan in javil, da na Predmeji gori letalo. Na kraj so napotili reševalne službe, gasilce in policijo, je pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Letalo je bilo ob prihodu reševalnih služb že popolnoma uničeno.

Dostop do Predmeje je v celoti onemogočen. Policija okoliščine tragične letalske nesreče še preiskuje. Malo po 15. uri je na kraj nesreče prispela zdravnica, ki je potrdila smrt štirih oseb, prispela pa so tudi vozila za odvoz trupel.

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano