Požar na Sveti gori pogašen

Poklicni in prostovoljni gasilci so danes uspeli pogasiti požar, ki ga je na pobočju Svete gore (Skalnice) nad Mrzlekom na Goriškem v ponedeljek zanetila strela. Da požar ne bi ponovno vzplamtel, območje z vodo še vedno zalivata dva helikopterja.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Kot je za STA povedal vodja intervencije Andraž Pavlin bo ena ekipa gasilcev nadzorovala požarišče na vrhu Svete gore, ostala bo tudi še izvidniška točka na Sabotinu, od koder je lepo vidno celotno območje, kjer je divjal požar.

Ogenj je po prvih podatkih zajel med 15 in 20 hektarov veliko območje v strmem in zaradi podrasti skoraj neprehodnem pobočju. Gašenje je bilo oteženo tudi zaradi strmega pobočja in kraškega terena.

Gašenje so nadzorovali in ob pozivu priskočili tudi na pomoč pirotehniki. Območje je kljub stoletni časovni odmaknjenosti še vedno polno neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pavlin je povedal, da so izven požarišča, ki so ga pregledovali zaradi neposredne bližine požara, v ponedeljek našli 13 topovskih granat. Danes pa so tam, kjer je bil požar že pogašen, našli še tri granate.

"Vendar je bila temperatura zaradi gašenja prenizka, tako da na srečo ni prišlo do eksplozije," je še dejal Pavlin. Pri gašenju požara je v dveh dneh sodelovalo okrog 160 gasilcev in predstavniki drugih reševalnih služb in policije, skupaj do 200 ljudi.

Požar je v ponedeljek okrog 14. ure zanetila strela. Gasilci so ob posredovanju najprej zaščitili romarsko cerkev in samostan na vrhu Svete gore, ostalim naseljem v okolici pa se požar ni približal.

STA


Najbolj brano