Klokočovnika je ovadil Alojz Pečan

Konec avgusta bo jasno, ali bo sporno obnovo hiše in kopalnice brata nekdanjega izolskega župana Tomislava Klokočovnika ocenjeval tudi sodni izvedenec. Takrat naj bi tudi končno pričal nekdanji izolski podžupan Darko Grad, ki je po Klokočovnikovih besedah operativno vodil dela v občini. Na zadnji obravnavi je sodnik prebral prijavo policiji, s katero se je vse skupaj začelo. Pod njo se je podpisal Alojz Pečan, mož nekdanje izolske županje.

Tomislav Klokočovnik  je povedal, da je dal podžupanoma  vsa 
pooblastila. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Tomislav Klokočovnik je povedal, da je dal podžupanoma vsa pooblastila. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Na nadaljevanju sojenja Tomislavu Klokočovniku, njegovemu bratu Georgu Klokočovniku in izolskemu gradbincu Martinu Đerđaju je sodnik Matej Štros zaslišal nekaj prič in prebiral dokaze v sodnem spisu. Med listinami je tudi prijava nacionalnemu preiskovalnemu uradu, s katero se je celotna zgodba pravzaprav začela. Pod prijavo se je podpisal Alojz Pečan, mož nekdanje izolske županje Brede Pečan, ki jo jeTomislav Klokočovnik leta 2006 premagal na lokalnih volitvah. Sodnik je prebral tudi poročila o stanju na transakcijskih računih obeh bratov Klokočovnik.

“To je bila ustaljena praksa, da delamo s podjetji od Kozine do Pirana. Klicali smo tiste, ki smo jih poznali,” je na vprašanje, s katerimi gradbinci je izolska občina delala v času županovanja Tomislava Klokočovnika, pred dnevi odgovoril izolski občinski uradnik Igor Skok.

Na vprašanje, ali je videl sporni listek z imeni treh gradbenih podjetij, katerim naj bi izolska občina poslala poziv za oddajo ponudbe za dela, je odgovoril, da je listek nesel svojemu kolegu, da pa ni niti prebral, kaj na njem piše. Prav tako naj ga ne bi vprašal, za kaj sploh gre.

Na vprašanje odvetnice Monike Mavsar, ki jo je najela sedanja izolska občinska uprava, ali je občina pred tem sodelovala s podjetjem Marvas in Ziba, ki sta oddali ponudbi, je najprej odgovoril, da misli, da niso sodelovali, potem pa, da se ne spomni.

Sodelavka ji ni povedala ničesar

“Na sestanku je župan Klokočovnik izrazil željo, da bi delo oddali Izolanom,” je okoliščine spornih del pojasnila Majda Rupnik, ki je v izolski občinski upravi pol leta skrbela za naložbe. Sicer pa je pojasnila, da na delo Marvasa niso imeli reklamacij, na vprašanje Klokočovnikove odvetnice Klementine Fincinger pa se ni spomnila, da bi Klokočovnik kdaj izrecno ukazal, naj pošljejo poziv določenim gradbincem. “Irena Prodan je morda edina vedela veliko o teh zadevah in mi iz neznanega razloga ni hotela nič povedati,” je še dodala.

Na zadnji obravnavi je pričal tudi sodni izvršitelj Franko Slavec, ki je po odredbi sodišča odstranil požgani kompleks na morskem obrežju pod Belvederjem. Slavec je za odstranitev objektov naročil enega izvajalca, izolska občina pa je potem vztrajala, da je dela opravilo podjetje Marvas. Ta naj bi bil cenejši od prvotno izbranega podjetja, je pa ob sodno odrejenih delih opravil še dodatna dela.

Streha, kopalnica in oljke

Pred dnevi je pričal tudi eden od delavcev, ki je povedal, da so pri županovem bratu Georgu Klokočovniku oziroma na hiši njegove žene Patricije v Srgaših delali najmanj dva tedna. “Zamenjali smo streho, pobirali oljke,” je dejal. O kopalnici županovega brata v Izoli pa je dejal, da so v njej razbijali tri dni. Ves material je bilo treba ročno odnašati po stopnicah, zato so kopalnico obnavljali trije delavci.

Prav hiša v Srgaših in kopalnica v Izoli sta glavni stičišči očitkov, ki so pripeljali do sojenja nekdanjemu izolskemu županu, njegovemu bratu in lastniku podjetja Marvas Martinu Đerđaju. Po mnenju kriminalistov in tožilstva je Georg Klokočovnik posredoval pri svojem bratu županu, da je izolska občina Đerđajevemu gradbenemu podjetju oddala pet poslov v znesku 284.000 evrov. Ob tem naj bi pridelali tudi 82.000 evrov nezakonite premoženjske koristi, v zahvalo pa naj bi Đerđajevi delavci obnovili hišo Srgaših in kopalnico v Izoli. Đerđaj naj bi Tomislavu Klokočovniku izročil 36.000, Georgu pa 1500 evrov.

Bo dela ocenjeval izvedenec?

Na zadnji obravnavi bi moral pričati nekdanji izolski podžupan Darko Grad, pa ga kljub vabilu ni bilo na sodišče, zato ga bodo povabili na naslednjo obravnavo. Klokočovnik je namreč zatrdil, da je tako Gradu kot drugemu podžupanu Bojanu Zadelu dal vsa pooblastila, obnovo kopališča pa je konkretno vodil prav Grad.

Glede na to, da sta obe strani senatu predlagali postavitev sodnega izvedenca gradbene stroke, ki bi ocenil vrednost del na hiši v Srgaših in kopalnici v Izoli, lahko v kratkem pričakujemo odločitev o izvedencu.

DANIJEL CEK


Najbolj brano