Zvonova iz Berlina zdaj gledata na Piran (video)

Na zvonik v Piranu so danes dvignili zvonova, ki ju je piranski župniji podarila župnija iz Berlina. Spodaj si oglejte videe dvigovanja.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Dvigniti 800 in 600 kilogramov težka zvonova več kot 25 metrov visoko ni mačji kašelj, a delavci podjetja Janka Moškriča so to opravili v nekaj minutah. Potrebovali so le nekaj škripcev, precej verig, predvsem pa veliko izkušenj.

Ko je bil prvi zvon v zvoniku, je nanj udaril župnik Zorko Bajc in napovedal, da bodo Pirančani nova zvonova verjetno lahko slišali okoli božiča. Redno pa naj bi začela biti spomladi; do takrat bodo še uskladili njuno zvonjenje ter obnovili uro na zvoniku. A ne bosta zvonila prepogosto, obljublja župnik Bajc - le vsak dan opoldne, pred nedeljskimi mašami in ob večjih praznikih, tako da ne bosta moteča.

Dvigovanje zvonov je zadnje poglavje zgodbe, ki je povezala župnijo iz Pirana in župnijo sv. Konrada iz Berlina. Tam zvonov niso mogli uporabljati, saj tega ni dopuščala statika zvonika, zato ju je tamkajšnji župnik Izidor Pečovnik - Dori pred dvema letoma in pol podaril Piranu.

HR


Najbolj brano