Najboljšo šalšo so skuhale Kombinatke

“Habemus šalšam,” je sredi razgretega sobotnega dne razglasil Iztok Mlakar. Dim se ni pokadil, je pa na Ljubljanski ulici v Izoli, kjer so minulo soboto pripravili že sedmo Šalšijado - tekmovanje v kuhanju tradicionalne istrske šalše -, puhtelo od vročine.

Šalšijada se tradicionalno zaključi s skupinsko fotografijo 
vseh udeležencev. Letos je šalšo kuhalo 12 ekip.  Foto: Mandrač
Šalšijada se tradicionalno zaključi s skupinsko fotografijo vseh udeležencev. Letos je šalšo kuhalo 12 ekip.  Foto: Mandrač

IZOLA > Precej pa se je potila tudi komisija - ob igralcu SNG Nova Gorica in kantavtorju Iztoku Mlakarju sta bila v njej še glasnica zdravega kuhanja Emilija Pavlič ter poznavalec istrske kulinarike in glasbeni opremljevalec na Radiu KoperAlen Poniš. Letos je imela izjemno težko delo in odločitev za zmagovalno šalšo je bila po njihovih besedah vse prej kot lahka. Med dvanajstimi so se v “fotofinišu” odločali med dvema, ki sta prejeli enako število točk. Na koncu je zmagala šalša pod številko sedem - skuhala jo je ekipa Kombinatke featuring Ervin in lovoriko za (g)las odnesla ekipi Folpomayor.

“Zmage smo zares vesele. Če smo iskrene - zdelo se nam je, da nam letos lahko 'rata'. Tokrat smo na Šalšijadi sodelovale četrtič, si vsakokrat nabrale kakšno dragoceno izkušnjo in očitno uspele skuhati tapravo istrsko šalšo, čeprav nihče iz naše ekipe ni Istran. Smo sami forešti - od Ptuja prek Jesenic, Pivke, Postojne, Ljubljane, Vipavske doline do Nove Gorice,” so v smehu povedale članice Ženskega pevskega zbora Kombinat in dodale, da se iskreno zahvaljujejo srčnim organizatorjem in čestitajo vsem sodelujočim ekipam, še posebej pa Folpomayorjem, sicer članom glasbene skupine Sotomayor. “Upamo, da bomo s fanti v prihodnje skuhale tudi kakšno glasbeno 'šalšo'. In na Šalšijado zagotovo še pridemo. Pa ne zato, da bi branile naslov, ampak predvsem zaradi tega, ker nam je tukaj zares lepo. V Izoli je naš zbor nastopil že večkrat, nekajkrat tudi na Ljubljanski ulici, ki se nam zaradi tukajšnjega vzdušja, polnega povezanosti, ustvarjalnosti in solidarnosti zdi neke vrste osvobojeno ozemlje.”

Šalšo je Kombinatkam pomagal kuhati tudi novinar Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič, dekleta pa pravijo, da so ključne sestavine zmagovalne šalše dobri domači pomidori, “ki dajo tapravordečo barvo”, pravo razmerje med navadno čebulo in šalotko, ščepec skrite sestavine, predvsem pa demokracija pri loncu: “Šalšo smo poskušali toliko časa, dokler ni vseh osem članov ekipe reklo -no, zdaj pa je. To je to. Odložimo kuhalnico in šalšo pustimo 'mislit'.”

Video s prireditve si lahko ogledate tu.

NR


Najbolj brano