Instagramerji bodo jutri obiskali Koper

Koper bo v soboto prizorišče Instameeta - srečanja uporabnikov družabnega omrežja instagram. Po Ljubljani in Mariboru se je slovenski organizator, najbolj priljubljen slovenski instagram profil Igslovenia, ki ga je na noge postavila Sanja L. Trojar, odločil za Koper. Po skritih in fotogeničnih točkah starega mestnega jedra jih bo vodil izkušeni koprski fotograf Jaka Ivančič.

Koper se je velikokrat znašel v fotoobjektivu priznanega 
koprskega fotografa Jake Ivančiča.
Koper se je velikokrat znašel v fotoobjektivu priznanega koprskega fotografa Jake Ivančiča. 

KOPER > “Instameeti so svetovno uveljavljena srečanja instagramerjev, ki se dogajajo praktično vsepovsod. Osnovna ideja je druženje in spoznavanje v naprej določenih lokacijah z neko obliko kamere v rokah (fotoaparat, telefon). V tujini Instameeti pogosto trajajo več dni, vabi se znane instagramerje iz drugih držav in prek objavljenih fotografij promovirajo izbrane lokacije,” pravi Sanja L. Trojar.

Zakaj so tokrat izbrali Koper? “Instameet smo že organizirali tako v Ljubljani kot v Mariboru. Koper je nekako logično nadaljevanje, saj je naša želja odkriti in vsem zainteresiranim predstaviti kar najbolj različne konce Slovenije. Željo po tovrstnem druženju je izkazala tudi lokalna turistična organizacija, tako da vprašanja 'Kam naslednjič?' praktično ni bilo,” odgovarja Trojarjeva.

Jaka Ivančič, ki je koprsko staro mestno jedro že velikokrat ovekovečil v svojih fotografijah, pravi, da bo instagramerje popeljal do nekaterih najbolj atraktivnih točk Kopra in jim razkazal skrite poglede na Koper, ki niso dostopni vsakomur. Glede instagrama ima sicer zelo pozitiven odnos. “Sprva sem na instagramu objavljal osebne fotografije, nato pa sem se odločil, da bom ta kanal uporabljal samo za mojo profesionalno fotografijo. Izkazal se je za odlično promocijo, ne morem pa še točno izmeriti njegovega učinka, imam pa vsekakor spodbuden odziv,” razlaga Ivančič.“Instagram je univerzalen! Ne glede na to, kateri jezik govoriš, fotografija nima jezika, fotografijo razume vsak. Tako je instagram omogočil prav vsakomur, da skozi fotografijo, pa naj bo nekdo profesionalni fotograf ali amater, pove svojo zgodbo, jo deli s sledilci s vsega sveta. Instagrama ni težko uporabljati in če imaš le malo občutka za fotografijo ter si malo komunikativen, te ta aplikacija lahko zelo hitro zasvoji,” o priljubljenosti instagrama pravi Trojarjeva.

Na obeh slovenskih Instameetih so gostili tudi številne tujce. “Z nami so bili že Nizozemci, Portugalci, Nemci, Rusi, Američani, Angleži, skratka od vsepovsod. Upamo, da bo tako tudi v Kopru,” še dodaja. V Ljubljani se je Instameeta udeležilo več kot 40 ljudi, v Mariboru malo manj, približno 20, v soboto pa v Kopru pričakujejo do 30 udeležencev.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano