Dan odprtih vrat Gasilske brigade Koper (foto)

Letošnji dan odprtih vrat koprske gasilske brigade je bil nadvse svečan, obenem pa deloven. Gasilci-potapljači so z morskega dna ob koprskem pomolu pobirali smeti, njihovi kolegi so vse dopoldne na raznih delavnicah vodili najmlajše, ob koncu pa so gasilci še svečano prevzeli novi vozili in eno takoj preizkusili.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Vsakič, ko so naši gasilci hiteli na prometno nesrečo, sem pogledal skozi okno in na nadvozu nad avtocesto najprej videl poveljniško vozilo, potem kako drugo in šele nato se je za njimi kot kakšna stara kobila vlekel tovornjak za tehnično reševanje. Tega je zdaj konec,” je dosedanje stanje njihovega tovornjaka za tehnično posredovanje slikovito opisal direktor in poveljnik koprske gasilske brigade Vilij Bržan.

Ob dnevu odprtih vrat gasilske brigade Koper so namreč prevzeli novo, 650.000 evrov vredno vozilo in z njim zamenjali 35 let star tovornjak. Z njim so opravili od 30 do 40 odstotkov vseh akcij, saj s takim vozilom rešujejo v vseh prometnih in drugih tehničnih nesrečah. Ob odprtju dveh avtocestnih predorov pred leti je koprska brigada od Darsa sicer dobila podobno vozilo, vendar je tisto prilagojeno za reševanje v predorih. Novo vozilo pa premore vso opremo za rezanje, razpiranje in vse druge tehnične posege.

“To je velika pridobitev za nas in za celotno območje, ki ga pokrivamo. Tehničnih intervencij je iz leta v leto več, z novim vozilom pa smo bistveno povečali našo operativno pripravljenost,” je povedal Bržan. Novo vozilo so izdelali v avstrijskem podjetju Rosenbauer, podvozje in motor sta mercedesova, nadgradnja pa avstrijska, razen slovenskega dvigala. Polovico denarja za vozilo je prihranila gasilska brigada, polovico pa so prispevale štiri istrske občine.

Z novim vozilom so prikazali tudi vajo reševanja potopljenega vozila z morskega dna, sicer pa so na koprskem pomolu prevzeli še drugo vozilo, 80.000 evrov vredno vozilo za gozdno reševanje, ki so ga kupili sami. V garaži koprske brigade imajo zdaj 19 vozil, dve pa sta v njihovih prostorih v Luciji. Dosedanje vozilo za tehnično reševanje bodo v ponedeljek za simboličnih deset evrov “prodali” prostovoljnemu gasilskemu društvu iz Babičev.

Sicer pa so koprski poklicni gasilci na pomol zvabili veliko število obiskovalcev. Otroci so se preizkušali na gasilskem poligonu in se skupaj s starši poučevali na preventivnih delavnicah, starejši so si z zanimanjem ogledovali gasilska starodobnika, vajo reševanja potopljenega vozila pa so si številki obiskovalci lahko ogledali tudi na velikem platnu. Medtem pa je 25 potapljačev-gasilcev iz Kopra, Pobegov in Čežarjev, Izole, Pirana, Nove Gorice in Opatije očistilo morsko dno ob pomolu. K sreči niso imeli veliko dela, saj je morsko dno precej čisto, opazili pa so, da je tudi polno življenja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano